Prowadzenie strony internetowej jako działalnośc gospodarcza ?

• Autor wątku Autor wątku baczek007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baczek007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jak się ma prowadzenie witryny internetowej z której czerpie się zyski np z programów partnerskich lub reklam do zarejestrowanej działalności gospodarczej ?
Można coś takiego zarejestrować jako działalność gospodarczą ? jak wtedy rozliczam się z US i innymi podmiotami ?

Generalnie mógłby mnie ktoś odesłać do jakiegoś know how albo czegoś do poczytania w tej kwestii ?

Od czego zacząć ? Przyznam szczerze, że w sprawach prawno-podatkowych nie jestem zbyt biegły. Na studiach unikałem tego tematu jak ognia, a teraz żałuję bo mam fajny pomysł na stronę ;)

Pozdrawiam

Jest to działalność gospodarcza:

Cytat:
Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa,usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż,a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Rozliczenie z US jako prowadzący działalność gospodarczą.

Dziękuję za odpowiedź.
Pozwolę sobie jeszcze kontynuować moje przemyślenia. Naprawdę nie za dużo wiem na ten temat także może moje pytania wydadzą się dosyć banalne dla niektórych za co z góry przepraszam.

Więc jeśli założę firmę jednoosobową, która będzie się trudniła np reklama i współpracowała z innymi partnerami (też zagranicznymi) to czy na swoje usługi za które będą płacić mi kontrahenci muszę wystawiać fakturę na firmę ? Nawet jeśli nie będę VAT'owcem ? i rozumiem, że oni muszą wtedy robić przelewy na moje konto firmowe z którego to wpływów będę rozliczał się później z US ?
Oczywiście całkowicie pomijam tutaj fakt, że będę w tym czasie pracował także normalnie na pełen etat, a firmę będę prowadził w wolnym czasie. To pociąga za sobą inne korzyści ale w tej sprawie już się dowiadywałem i wiem o co chodzi z ZUSem.

Jeszcze pozwolę sobie zadać ostatnie pytanie. Jaki rodzaj sposobu rozliczania się z US i płacenia podatków będzie dla mnie optymalny ? Czy muszę prowadzić jakąś księgowość ? Na której rzecz jasna się nie znam i musiałbym zatrudnić firmę zewnętrzną ? jakie są wtedy koszta ?
Czy mogę w jakiś prostszy sposób się rozliczać ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Powrót