Prowadzenie własnego portalu lokalnego

• Autor wątku Autor wątku DarekJasinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarekJasinski

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Powiedzcie mi jaka jest droga od założenia do legalnego prowadzenia portalu jako redaktor naczelny.

Chciałbym zawierać głos w sprawach dotyczących mojej okolicy. Najlepszym pomysłem będzie założenie strony internetowej - mini portalu informacyjnego.

Jeżeli jest jakaś instrukcja, to podajcie mi co powinienem zrobić krok po kroku.
Nasuwają mi się takie pytania:

1. Gdzie zarejestrować stronę i jakich dokumentów potrzebuję?
2. Ile kosztuje rejestracja, jaki jest okres opłat i jaki jest czas od złożenia wniosku.
3. Czy może robić to osoba fizyczna czy musi być firma? (Za reklamy byłaby np umowa o dzieło).

Przepis prawny:
Regulamin forumprawne.org

§18a
Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.
Masz zgodę Administratora?

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Przepis prawny:
Regulamin forumprawne.org

§18a
Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.
Masz zgodę Administratora?

Ok, zmieniłem to.

Czy zna ktoś odpowiedź na moje pytanie?

Opisz trochę dokładniej jak to ma wyglądać - ten portal - jeżeli nie będzie spełniał definicji czasopisma / dziennika, nie musisz portalu nigdzie rejestrować.
Przepis prawny:
Ustawa z dnia 26 stycznia 1984 r. - Prawo prasowe.

Art. 7. 2.
W rozumieniu ustawy:
2) dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu,
3) czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2,

Witam!

Zamierzam założyć portal informacyjny z wydarzeniami z regionu, również kulturalnymi i sportowymi. Chcę aby codziennie jakiś news się ukazywał,
portal miałby się finansować z reklam. Posiadam działalność gospod. (pkd m.in. 73.11.Z działalność agencji reklamowych,, 63.12.Z działalność portali internetowych,63.91.Z działalność agencji informacyjnych, 58.19.Z pozostała działalność wydawnicza, 73.12.C pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w internecie).

Portal jest już w przygotowaniu jak się uda w połowie kwietnia może wystartuje, ale dzisiaj zostałem oświecony, że taki portal wymaga zarejestrowania w sądzie jako wydawca prasy.

WG mnie, chociaż mogę się mylić bo nie jestem prawnikiem z definicji powyższej nie wynika żeby portal informacyjny zawierał się w niej.

Jeżeli tak proszę o poradę jak powinna wyglądać rejestracja.
Czy w pkd które wymieniłem powyżej zawiera się tego typu działalność?

Pozdrawiam

Niekoniecznie portal musi być zarejestrowany w sądzie. Wystarczy działalność gospodarcza aby czerpać z niego zyski.
Niektórzy organizatorzy imprez przyznają akredytacje dziennikarzom portalu tylko wtedy, gdy firma posiada wpis do rejestru sądowego, jednak ogromna większość tego nie wymaga.
Uważam, że portal może funkcjonować bez tego wpisu.

Analizując treść art. 7 ust. 2 pkt. 1 pr. pr. wypada zauważyć, że ustawodawca definiując prasę w tym przepisie zdawał sobie sprawę z faktu, że postęp techniczny w zakresie form tworzenia i przekazywania publikacji periodycznych jest niezwykle szybki, a możliwości techniczne, w jakich prasa będzie mogła powstawać, trudne do przewidzenia i odgadnięcia. Dlatego stwierdził, że „prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania”. Tak więc przekaz za pośrednictwem Internetu, jeżeli spełnia wymogi określone w treści art. 7 ust. 2 pkt. 1 pr. pr., jest prasą a interwał czasowy w jakiej się pojawia determinuje to czy jest to dziennik w rozumieniu art. 7 ust. 2 pkt. 2 pr. pr., czy też czasopismo w rozumieniu art. 7 ust. 2 pkt. 2 pr. pr.. Ustawodawca wyraźnie i jednoznacznie zauważa, że prasą są zarówno dzienniki i czasopisma jak i „wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania (…)

W tej sytuacji należy stwierdzić, iż osoba rozpowszechniająca bez rejestracji w właściwym Sądzie Okręgowym dziennik bądź czasopismo za pośrednictwem Internetu zarówno wówczas, gdy przekaz taki towarzyszy przekazowi utrwalonemu na papierze, stanowiąc inną elektroniczną jego postać, jak i wówczas gdy istnieje tylko w formie elektronicznej w Internecie wyczerpuje znamiona przestępstwa z art. 45 pr. pr. Wypada zauważyć, że podmiot taki ma także obowiązek wskazać nazwę i adres wydawcy imię i nazwisko redaktora naczelnego. Z natury rzeczy nie jest konieczne – dla przekazów Internetowych wskazywanie miejsce wydania oraz międzynarodowego znaku informacyjnego.
Postanowienie SN z dnia 15 grudnia 2010 r.
sygn. akt: III KK 250/10

Czyli podsumowując portal informacyjny z wydarzeniami z regionu powinien zostać zarejestrowany w sądzie okręgowym.

Jakie są procedury rejestracji w sądzie okręgowym, tzn. czy najpierw może powstać portal, pojawić się w internecie a później składa się wniosek do sądu.

Proszę o pomoc.

ap24 napisał:
Czyli podsumowując portal informacyjny z wydarzeniami z regionu powinien zostać zarejestrowany w sądzie okręgowym.

Jakie są procedury rejestracji w sądzie okręgowym, tzn. czy najpierw może powstać portal, pojawić się w internecie a później składa się wniosek do sądu.

Proszę o pomoc.

Dołączam się do prośby

Powrót