prowizja allegro - brak zwrotu prowizji mimo niesprzedanego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku kuba112004
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba112004

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

mam pytanie odnośnie sprzedaży na allegro.pl

wystawiłem przedmiot na allegro (telefon zafoliowane pudełko) i od razu po wystawieniu aukcji klient kliknał kup teraz przedmiot. Okazało się, że przedmiotu mu nie mogę sprzedać bo dziewczyna rozfoliowała pudełko i zaczeła używać telefonu o czym go poinformowałem i natychmiast w panelu allegro kliknąłem zwróć wpłatę (zaproponowałem również inna pojemnosc tego modelu nowego bo miałem dwa ale nie chciał). Wpłata natychmiast została do niego zwrócona. Wystąpiłem o zwrot prowizji do allegro ale mi go nie zaakceptowali jak twierdzą, że to ja odpowiadam na to, że przedmiot był niedostępny i nie zwrócą mi prowizji a jest to niecałe 300zł. chcą prowizję za przedmiot którego nie sprzedałem i transakcja nie doszła do skutku. Powołują się na swój regulamin, że jest tam zapis ze zwrot prowizji może być tylko w wyjątkowych sytuacjach - w przypadku rezygnacji kupującego. Proszę o pomoc czy jestem w stanie coś ugrać w sądzie ? ścieżka jest u nich zawsze taka sama. Zawiadomienie do zapłaty rachunku potem sprzedają dług firmie windykacyjnej a następnie firma windykacyjna wkracza na drogę sądową (lub tylko twierdzi, że wkracza ale tak naprawdę może tego nie zrobić)

Pytanie jakby już jednak podali mnie do sądu. Czy jestem w stanie to wygrać ? skoro transakcja się nie odbyła, przedmiot nie został sprzedany a ja muszę zapłacić za to prowizję

Postępowanie allegro zgodne z umową między Wami.
Osobiście nie szedłbym w spór z tak dużym ryzykiem przegranej.

Powrót