prowizja po ustaniu stosunku pracy

• Autor wątku Autor wątku tr106
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tr106

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Złożyłam wypowiedzenie swojemy pracodawcy, a pensja moja składa się z podstawowej pensji i prowizji,która jest naliczana po zakończeniu transakcji,czyli po rozliczeniu tejże. Zastanawiam się, czy po ustaniu stosunku pracy mam szansę na prowizję,za transakcje, które ja przeprowadziłam,ale będą zakończone w późniejszym okresie( miesiąc lub najdalej dwa po moim zwolnieniu).

Takie kwestie winna regulować umowa o pracę lub regulamin.
W przypadku umowy agencyjnej
„Art.*761.*§*1.*Agent może żądać prowizji od umów zawartych w czasie trwania umowy agencyjnej, jeżeli do ich zawarcia doszło w wyniku jego działalności lub jeżeli zostały one zawarte z klientami pozyskanymi przez agenta poprzednio dla umów tego samego rodzaju.
§*2.*Jeżeli agentowi zostało przyznane prawo wyłączności w odniesieniu do oznaczonej grupy klientów lub obszaru geograficznego, a w czasie trwania umowy agencyjnej została bez udziału agenta zawarta umowa z klientem z tej grupy lub obszaru, agent może żądać prowizji od tej umowy. Dający zlecenie obowiązany jest w rozsądnym czasie zawiadomić agenta o zawarciu takiej umowy.
Art.*7611.*§*1.*Agent może żądać prowizji od umowy zawartej po rozwiązaniu umowy agencyjnej, jeżeli - przy spełnieniu przesłanek z art. 761 - propozycję zawarcia umowy dający zlecenie lub agent otrzymał od klienta przed rozwiązaniem umowy agencyjnej.
§*2.*Agent może żądać prowizji od umowy zawartej po rozwiązaniu umowy agencyjnej także wtedy, gdy do jej zawarcia doszło w przeważającej mierze w wyniku jego działalności w okresie trwania umowy agencyjnej, a zarazem w rozsądnym czasie od jej rozwiązania.

Powrót