prowizja w biurze nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku carry2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carry2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W listopadzie ubiegłego roku poprzez biuro pośrednictwa nieruchomości zaczęłam szukać domu. Podpisałam umowę, w której zaznaczono cztery wskazania adresowe.
Wszystkie nieruchomości obejżałam i zainteresowałam się szczególnie jednym z domów (którego cena ofertowa wynosiła 420.000 zł).

Jednak po dokładniejszych oględzinach okazało się, że cena domu jest nieadekwatna do jego stanu technicznego i zrezygnowaliśmy z zakupu.

Kilka dni temu skontaktował się z nami właściciel ww. nieruchomości i powiedział, że jest w stanie, ze względu na stan domu znacznie opuścić jego cenę (do 290.000 zł).

Co z prowizją biura, jeżeli w umowie pośrednictwa są zapisy:

1. "Zamawiajązy oświadcza, że zapłaci Pośrednikowi wynagrodzenie w wysokości 3% netto ceny ofertowej zaoferowanej mu nieruchomości podanej na wskazaniu adresowym najpóźniej w dniu podpisania aktu notarialnego umowy nabycia"

2. Umowa niniejsza zostaje zawarta na czas nieoznaczony
3. Strony umowy przewidują mozliwość wypowiedzenia umowy w trybie jednomiesęcznym
4. Rozwiązanie umowy wymaga zachowania formy pisemnej

Czy jeśli pośrednik nie będzie chciał obniżyć podstawy od której będzie naliczał prowizję - mam prawo do odstąpienia od umowy i po miesięcznym okresie wypowiedzenia kupić tę nieruchomość bez ryzyka kary?

sprzedający powinien razem z panem iść do biura nieruchomosci i zmienić swoją oferte sprzedaży na kwotę 290 000 a pan od razu by kupił ową nieruchomość ....

PS.

Nie neguję kwestii prowizji w ogóle - sama nie mam ochoty pilnować wszystkich formalności i rozumiem, że jeśli ktoś robi to za mnie to należy się zapłata. Jednak uważam, że wartość nieruchomości była mocno zawyżona i prowizja od ceny ofertowej jest nie do przyjęcia (co innego prowizja od faktycznej wartości domu)
.

Oferta sprzedaży już nie figuruje w biurze nieruchomości, a sprzedający niechętnie podpisze kolejną.

Powrót