Prowizja za płatność kartką

• Autor wątku Autor wątku nx007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nx007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam do Państwa pytanie.
W pewnym sklepie komputerowym jest dostępna opcja "Płatność kartą w salonie".

Po wybraniu tej opcji dostaje komunikat:
"Wybrana forma płatności, powoduje dodanie do Twojego zamówienia kosztu dokonania transakcji w wysokości 1% wartości zamówienia. Całkowity koszt widoczny jest powyżej."

Gdy wysłałem mejla dlaczego doliczają 1% to dostałem odpowiedź:
"Przy płatności kartą należy policzyć 1% do wartości zamówienia za przeprowadzenie transakcji przez pośrednika. "

Czy jest to zgodne z prawem doliczanie 1% za płatność kartą? Jeszcze nie spotkałem się abym kiedykolwiek musiał więcej płacić za płacenie kartą.

Ostatnia edycja:
W wielu salonach komputerowych tak jest.

Normalne.

Czy jest to zgodne z prawem? :)

Dzięki za odpowiedź.
Nie chcę podawać tak publicznie nazwy sklepu ale po sprawdzeniu największych sieci komputerowych doszedłem do wniosku, że tylko ten jeden sklep ma prowizje za płatność kartą :)
Pozdrawiam.

Zwyczajowo problem prowizji, aby uniknąć niezgodności z zasadami operatora, rozwiązuje się inaczej - np. "Przy płatności gotówką lub przedpłatą dodatkowy rabat 1%".

wittka napisał:
Zwyczajowo problem prowizji, aby uniknąć niezgodności z zasadami operatora, rozwiązuje się inaczej - np. "Przy płatności gotówką lub przedpłatą dodatkowy rabat 1%".

Fakt.

Ale kolega prowadzi sklep i ma kartkę, że przy płatności kartą + 2%. Inny duży sklep komputerowy na K* przy płatności kartą chciał doliczyć 2%. Kartki informującej o tym fakcie nie wdziałem.

Powrót