Prowokacja na L4

• Autor wątku Autor wątku titus23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

titus23

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam. Czy pracodawca lub osoba go reprezentująca może dokonywać prowokacji celem udowodnienia, że pracownik wykorzystuje zwolnienie niezgodnie z jego przeznaczeniem? Chodzi o np.taka sytaucje, że pracodawca przypuszcza iż osoba na L4 dorabia robiąc torty i podając się za klienta zamawia u niego taką usługę, a następnie stwierdza naruszenie zasad wykorzystywania zasad L4? Czy stosowanie takich metod mających cechy prowokacji jest dozwolone?

stwierdza naruszenie zasad wykorzystywania zasad L4

W czasie pozostawania na zwolnieniu lekarskim pracownik nie może podejmować żadnej pracy zarobkowej. Z treści art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej tj. Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U.2023.2780) wynika, że "Ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia".

Ostatnia edycja:
@titus23 - jaja sobie robisz, co? Ktoś zamawia tort - bo rozumiem, że jest jakieś ogłoszenie. LEGALNIE.
I jest zdziwiony, że tort wykonuje mu jego pracownik-oszust.
Dla mnie to są jakieś jaja, że oszust ma pretensje, że ktoś robi coś legalnego. Hahahaha
Rozbawiła mnie twoja logika. Serio.

Wydaje mi się to bardziej złożona kwestia. Bez wątpliwości pracodawca może kontrolować pracownika na zwolnieniu. Gorzej z zastosowaną metodą, bo tutaj mam wątpliwości. Jakby nie było to zakup kontrolowany a więc technika operacyjna (kontrolna) ustawowo zastrzeżona dla wskazanych służb. Niemniej w Polsce nie mamy zasady owocu zatrutego drzewa, więc tak zdobyty dowód zapewne będzie dopuszczony, ale pracodawca także może ponieść konsekwencje zastosowania takiej metody kontroli.

Powrót