Prowokacja

• Autor wątku Autor wątku dtd1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dtd1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam pytanie czy mogę bezkarnie sprowokować policję ? Spotkałem się z sytuacją że na terenie spółdzielni wpisano mi mandat za picie alkoholu bez okazania dokumentów ze strony policjantów ani bez zbadania mojej trzeźwości.
Czy jeśli bym kupił piwo bezalkoholowe poszedł i udawał że pije a oni wypisali by mandat na takich zasadach jak wyżej bez jakiegokolwiek sprawdzenia i miałbym to nagrane to mogą im grozić jakieś konsekwencje lub mi ? Wiem że trochę dziwne pytanie jednak jestem tego ciekaw. Dziękuje za odpowiedź :)

A czemu masz udawać, ze pijesz piwo bezalkoholowe jak możesz je po prostu pić? Na butelce jest napisane 0% wiec kto by miał ci mandat dac?

Kiedy w temacie jest prowokacja napisane :D Nie sedno w tym co pije tylko jak policja się zachowuje nie chodzi mi o to co ja robię tylko co oni robią dlatego zadałem takie pytanie ponieważ jestem ciekaw czy jeśli mi wypiszą mandat za coś co mogę robić to mogą ich spotkać jakieś konsekwencję ,teraz rozumiesz ?
Wiem również że większość policjantów będzie widzieć co trzymam w rękach jednak ze swojego doświadczenia wiesz że różnych typów w tym kraju spotkać można ;D

Ostatnia edycja:
Jakie konsekwencje? Ewentualnie mandat zostanie później uchylony ze względu na to, że został nałożony za czyn nie stanowiący wykroczenia i tyle.

Poza tym policjant raczej zobaczy że to jakieś piwko free, a nie alkoholem.

Załóżmy jednak nie że zobaczy bo o tym jest ten temat ;D Mogę jego zachowanie zgłosić jakoś ?

Zawsze możesz złożyć zażalenie na czynnnosci wykonane przez policjanta. Pamiętaj jednak że jak przyjmiesz mandat to jednoczenie się przyznasz że mimo wszytko w puszce było piwo z alkoholem i jest dla Ciebie "po zawodach".

Tak jestem tego świadomy dziękuje za wszystkie odpowiedzi. :D

tankiel napisał:
Jakie konsekwencje? Ewentualnie mandat zostanie później uchylony ze względu na to, że został nałożony za czyn nie stanowiący wykroczenia i tyle.

Mylisz pojęcia. Ewentualny mandat będzie za picie alkoholu co jest wykroczeniem. Można go ewentualnie nie przyjąć, ale od przyjętego mandatu nie ma odwołania.

Co do tematu. Nikomu nie grożą konsekwencje bo za co. Jedyne co to po przyjęciu mandatu jego zapłacenie albo po nieprzyjęciu sprawa sądowa.

Nie ma odwołania od mandatu za czyn będący wykroczeniem! W innej sytuacji można się odwołać i mandat taki zostanie uchylony. Trzeba tylko to udowodnić przed sądem. A jak autor udowodni, że to nie było piwo alkoholowe to już jego sprawa.

Może np całe zajście nagrać, gdzie będzie ewidentnie widać, że otwiera piwo 0% i następnie je pije. Podjeżdża patrol, autor dalej nagrywa, dostaje mandat, przyjmuje, policja odjeżdza i co? Było wykroczenie? nie było. Można uchylić taki mandat? Można. Wystarczy jako dowód wskazać nagranie. TEORETYCZNIE. Mam nadzieje, ze nikt nie jest tak głupi, żeby robić takie akcje i zawracać "gitare" Policji,

tankiel napisał:
Nie ma odwołania od mandatu za czyn będący wykroczeniem! W innej sytuacji można się odwołać i mandat taki zostanie uchylony. Trzeba tylko to udowodnić przed sądem. A jak autor udowodni, że to nie było piwo alkoholowe to już jego sprawa.

Może np całe zajście nagrać, gdzie będzie ewidentnie widać, że otwiera piwo 0% i następnie je pije. Podjeżdża patrol, autor dalej nagrywa, dostaje mandat, przyjmuje, policja odjeżdza i co? Było wykroczenie? nie było. Można uchylić taki mandat? Można. Wystarczy jako dowód wskazać nagranie. TEORETYCZNIE. Mam nadzieje, ze nikt nie jest tak głupi, żeby robić takie akcje i zawracać "gitare" Policji,

To nie tak działa. To sam mandat musiałby być wystawiony za czyn niebędący wykroczeniem. Np. Mandat za spożywanie kiełbasy w miejscu publicznym. Jeżeli taki zapis byłby na mandacie to možna go uchylić. Mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym przyjęty jest nie do uchylenia choćbyś miał milion świadków i nagrań.

Możliwe, że masz rację, a ja to źle interpretowałem. Pzdr.

dtd1234 napisał:
bez okazania dokumentów ze strony policjantów
Umundurowany funkcjonariusz nie musi okazywać dokumentów
dtd1234 napisał:
bez zbadania mojej trzeźwości.
Trzeźwość nie ma nic do rzeczy, ważne jest , że spożywasz alkohol w miejscach zabronionych
PS Chcesz naśladować znanego youtubera

Nawet nie tyle za spożywanie - co i za samą próbę też można dostać (np. mandat za stanie z otwartym piwem w ręce).

Powrót