Prożba o Pomoc ! kazus !

• Autor wątku Autor wątku Rolin2325
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rolin2325

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W maju 1964 r. Tadeusz W. na podstawie sporządzonej bez zachowania prawem przewidzianej formy umowy nabył nieruchomość o powierzchni 0,49 ha stanowiącą grunt rolny zabudowany domem mieszkalnym i budynkami gospodarczymi. We wrześniu 1970 r. zawarł związek małżeński z Ireną W. W 1981 r. uzyskał akt własności ziemi, z którego wynika, że nabył on własność opisanej wyżej nieruchomości, i prawo swoje ujawnił w księdze wieczystej. W 1996 r. małżeństwo Tadeusza i Ireny W. zostało rozwiązane. W toku sprawy o podział majątku wspólnego Irena W. domagała się uznania nieruchomości za składnik tego majątku z tym uzasadnieniem, że prawo do udziału w niej nabyła w drodze zasiedzenia; z ostrożności domagała się uwzględnienia poniesionych przez nią w czasie trwania małżeństwa nakładów w postaci wzniesienia w miejsce starych zabudowań nowego domu i wyremontowania stodoły.

Proszę ocenić stanowisko Ireny W. ?

myślę że mimo biegu terminu do zasiedzenia w złej wierze i tak T. uzyskał akt własności na siebie w 1981 roku, i jest wpisany jako właściciel w księdze wieczystej, wiec nieruchomości stanowi jego majątek osobisty, co do wybudowanego domu i stodoły przez Irenę może ona jedynie powołać sie na art 231 K.C., dzieki czemu może ona starać się o odzyskanie nakładó które poczyniła na nieruchomość, ponieważ budynek nie może stanowić odrębnej własności od gruntu

tak mi się wydaje proszę o sugestie w razie pomyłki :)

nakłady pewnie można rozliczyć ale nie na tej podstawie - takie moje zdanie

Powrót