Prywatne wiadomosci UK

• Autor wątku Autor wątku Kakakaka12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kakakaka12

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Mam pytanie czy prywatne wiadomosci sms czy na facebooku wyslane poza czasem pracy z prywatnego telefonu i przeczytane jakims cudem przez osobe trzecia nielegelanie, komentujace w rozny sposob pracodawce (bazujac na jego niekompetencji) czy inna instytuacje czy uczlenie np. do kolezanki, moga mnie w jakis sposob dotknac no. wyrzucona z pracy czy uczelni lub innej insytytucji?

Bazujac na tym co napisales: TAK, moze to byc przyczyna (nawet poza godzinami pracy). Nie jestem jednak w stanie okreslic dokladnie, gdyz podales zbyt malo informacji. Ogolnie rzecz biorac - jesli napisales cos na forum publicznym (np. na tym forum, facebook, blog etc.) co moze stawiac Twojego pracodawce czy jakakolwiek instytucje w zlym swietle i jest on (pracodawca) czy ta (instytucja) w stanie udowodnic, ze to Ty jestes autorem postu, komentarza itp. - mozesz byc postawiony pod 'gross misconduct' (stawianie firmy[instytucji] w zlym swietle; dzialanie na jej szkode).
Jesli napisales cos w prywatnej wiadomosci do drugiej osoby (kolegi, rodziny) - mowiac kolokwialnie - ta osoba musiala by Cie 'podpieprzyc' i zlozyc 'zeznania' na 'inwestigation'.
Co jest wazne - to pracodawca/instytucja musi Tobie udowodnic i przedstawic wszelkie dowody ktore Cie obciazaja.

BTW Rozmowy na temat tego co dzieje sie w pracy, wynoszenie i dzielenie sie jakimikolwiek informacjami (np. nt. klientow firmy; danych osobowych; kolegach z pracy etc) rowniez jest niezgodne z prawem. Malo tego - jesli firma [instytucja] poniosla z tego powodu jakiekolwiek starty finansowe - moze Cie podac do sadu i zadac zadoscuczynienia.

Powrót