Prywatny komputer w jednoosobowej firmie

• Autor wątku Autor wątku T-dog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

T-dog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

czy mając prywatny komputer mogę bez problemów korzystać z niego do zastosowań firmowych bez dodawania go na stan firmy? I drugie pytanie czy wystarczy mi klucz (ten za 81zł najpopularniejszy) z alledrogo gdzie mamy fakturę i klucz, a nie ma naklejki? Z tego co wiem w UE naklejka nie jest wymagana, a faktura zakupu klucza? System to 7 Home Premium.

Pozdrawiam

T-dog napisał:
... czy mając prywatny komputer mogę bez problemów korzystać z niego do zastosowań firmowych bez dodawania go na stan firmy? ...
Możesz.

T-dog napisał:
... I drugie pytanie czy wystarczy mi klucz (ten za 81zł najpopularniejszy) z alledrogo gdzie mamy fakturę i klucz, a nie ma naklejki? ...
Nie wiem czy wystarczy, zapoznaj się z licencją.

PS.
"Ten za 81zł." to nie jest informacja o rodzaju licencji.

Podałem takie info, żeby łatwo znaleźć na allegro. Microsoft nie zabrania korzystać firmowo ze wszystkich swoich wersji Windowsa. Wyższe wersje są dla ludzi, którzy potrzebują ich funkcjonalności i wtedy je kupują. Chodzi mi o praktyczną odpowiedź: czy taka forma kupna licencji nie robi problemów np. przy kontroli? To, że Windows mogę wykorzystywać firmowo nie stanowi żadnej wątpliwości, mi chodzi o legalność takiego zakupu klucza. Jeśli chodzi o licencję to po prostu na jedno stanowisko, OEM.

Ostatnia edycja:
T-dog napisał:
... czy taka forma kupna licencji nie robi problemów np. przy kontroli? ....
Co ma forma zakupu do legalności licencji, pomijam fakt, że nie mam pojęcia o jakiej kontroli myślisz, nigdy z żadną taką nie spotkałem się..
T-dog napisał:
... To, że Windows mogę wykorzystywać firmowo nie stanowi żadnej wątpliwości, mi chodzi o legalność takiego zakupu klucza.
Na to pytanie tutaj nikt nie odpowie, skąd mamy wiedzieć czy "ten" klucz jest legalny. Pytaj sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
O legalność Windowsa pytają się na dzień dobry każdego znajomego, który prowadzi DG. Kontrola naturalnie z US. Kurka wodna nie dogadamy się, mi chodzi o to czy tak kupiony klucz, bez pudełka, bez naklejki, bez płyty jest dalej prawnie kluczem pozyskanym drogą legalną i nie będzie z tym problemu. Nie biorę pod uwagi tego, że klucz jest nielegalny od strony sprzedawcy.

Poproszę o odpowiedź kogoś kto taki system kupował na potrzeby firmy i po prostu wie z praktyki. Odpowiedzi "nie wiem", "nikt Ci nie powie" to nabijanie postów.

T-dog napisał:
... Kontrola naturalnie z US. ...
Bardzo naciągany związek, nie widzę uprawnień z ich strony do takiej kontroli prywatnego komputera.
T-dog napisał:
... mi chodzi o to czy tak kupiony klucz, bez pudełka, bez naklejki, bez płyty jest dalej prawnie kluczem pozyskanym drogą legalną i nie będzie z tym problemu. ...
Doszukujesz się dziury w całym. Albo sprzedaż jest legalna albo nie, sam twierdzisz, że nie masz co do tego żadnych wątpliwości. To jest dzisiaj normalna forma sprzedaży.

Ostatnia edycja:
Nie do końca, bo na allegro masz od jednego sprzedawcy za 30zł, od drugiego za 80zł, od trzeciego za 150zł, a z płytą za 210zł. Teraz pytanie skąd te różnice skoro wszystkie to licencje na 1 komputer? O ile z płytą, papierkami to jestem w stanie zrozumieć, że drożej, ale różnice w cenie za sam klucz OEM? I dodatkowo ten najtańszy nie jest najczęściej kupowanym. Mnie to na przykład dziwi i wg mnie coś jest na rzeczy, normalnie każdy by brał najtańszy klucz.

Pytanie proste: daje przy kontroli dowód zakupu klucza = jestem czysty?

T-dog napisał:
... Pytanie proste: daje przy kontroli dowód zakupu klucza = jestem czysty?
O ile klucz jest legalny.

PS.
Z prywatnego krzesła też będziesz korzystał zapewne, uważasz, że powinieneś udokumentować legalność jego nabycia.

Ja się zgadzam, ale wiesz jakie mamy prawo w Polsce i jaki jest US. Myślisz, że będą słuchać moich tłumaczeń? Nawet jak ja będę miał racje? Nie mam czasu się z tym użerać po prostu... Krzesło nie posiada licencji, więc nijak to się ma do tematu.

Powrót