Prywatny Las i jego karczowanie.

• Autor wątku Autor wątku ahojekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

ahojekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam następujący posiadam 4hektary ziemi która jest zalesiona.Ziemia ta jest bardzo blisko Poznania, prawdopodobnie za pare lat wejdzie w granice Poznania, jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Moje pytanie dotyczy tego co trzeba zrobić aby móc wykarczować ten las, no a następnie przekwalifikować tą ziemie. Z góry dziękuje za pomoc.

Ale prawo gospodarcze nie zajmuje się karczowaniem lasów :)

1. Jaki w katastrze (ewidencji gruntów) wpisany jest rodzaj użytku i klasa?
2. Jakie jest przeznaczenie tego terenu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego?

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz. Miałem strasznie zabieganie ostatnie dni.
Tak więc klasa to 6tka, no i niestety jest to obszar leśny. Może opowiem troche historię tej działki może da to jakąś furtkę. Mój pradziadek kupił ten grunt jako lokate kapitału, nie uprawiał ziemi, a w czasach komunistów musiał od gruntu oddawać państwu jakąś część zysku, jako że nie uprawiał ziemi , a nawet jeśli by to robił to na 6tej klasie nie miał by tego dużo i nie opłacałoby się to, tak więc zalesił ten obszar. Po przewrocie zakwalifikowano ten grunt jako leśny. Grunt leży już w granicach Poznania, a wiadomo że miasto szuka gruntów więc może to by dało jakąś opcję przekwalifikowania tych gruntów.

Pozdrawiam.

zostaw ten las w spokoju. poznan i tak nie ma terenow zielonych ( nie wykluczajac zielonej Warty :P )

[cytat="ahojekk":2gzl9ol1]Po przewrocie zakwalifikowano ten grunt jako leśny. Grunt leży już w granicach Poznania, a wiadomo że miasto szuka gruntów więc może to by dało jakąś opcję przekwalifikowania tych gruntów.[/cytat:2gzl9ol1]
Grunt może znajdować się w granicach miasta i nadal być gruntem leśnym. Zmiana przeznaczenia gruntu leśnego na inny w tym przypadku praktycznie jest niemożliwa, jeśli już, to naliczony by został ogromny haracz za wyłączenie gruntu leśnego i przedwczesny wyrąb drzewostanu (ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych).

[cytat="Mona":zhxcietf][cytat="ahojekk":zhxcietf]Po przewrocie zakwalifikowano ten grunt jako leśny. Grunt leży już w granicach Poznania, a wiadomo że miasto szuka gruntów więc może to by dało jakąś opcję przekwalifikowania tych gruntów.[/cytat:zhxcietf]
Zmiana przeznaczenia gruntu leśnego na inny w tym przypadku praktycznie jest niemożliwa, jeśli już, to naliczony by został ogromny haracz za wyłączenie gruntu leśnego i przedwczesny wyrąb drzewostanu (ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych).[/cytat:zhxcietf]

Ogromny, tzn ile?

Mam podobną sytuację. Mam 1 ha ziemi, która w planie zagospod. przestrzennego jest przeznaczona pod zalesienie. Moi rodzice kiedyś uprawiali tam zboże, ziemniaki a obecnie powstał tam las brzozowy (samosiejka). Nad lasem biegną linie średniego napięcia, przez które raz na 3-4 lata PKP wycina mi dużą część tego lasu. Zwróciłam się z prośbą do zakładu energetycznego, by schowali linie pod ziemią ( wiem, że jeste taka możliwość), ale do dzisiejszego dnia nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Może ktoś ma jakiś pomysł i zasugeruje mi, co można by mądrego uczynić z taką działką. Działka leży 50 m od tablicy miasta.

Wczoraj w gazecie wyborczej, był artykuł w którym była mowa o nowej drodze w Poznaniu, okazuje sie że moze ona przejsc przez las, niestety rzucilem tylko okiem na artykuł u znajomego a sam nie posiadam tego numeru :/ Ja żadnego pisma jeszcze nie dostałem, ale tak za wczasu jak to wygląda, jeśli miasto zdecyduje sie na budowe drogi przez teren mojego lasu to ile pieniędzy mogę za to dostać?

[cytat="ahojekk":1tpxs6dc]to ile pieniędzy mogę za to dostać?[/cytat:1tpxs6dc]
Tego to chyba nikt z nas nie wie, nawet rzeczoznawca nie wyceni na odległość. :)

Chodzi mi czy miasto płaciłoby za ziemie jako ziemie rolną czy jako jakąś inną ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót