prywatny lekarz rodzinny a refundacja przez NFZ recepty - możliwa?

• Autor wątku Autor wątku sesko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sesko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Prośba do lepiej zorientowanych w temacie prawa zdrowotnego w tym kraju. Taka sytuacja: chcę iść do lekarza rodzinnego prywatnie (brak patologii w publicznych przychodniach, czekania w nieskończoność, urywania się z pracy, itp.), ale będąc ubezpieczonym według prawa. Rozumiem, że za wizytę zapłacę (to jasne), ale czy ewentualna recepta jest refundowana, jak pacjentom czekającym w przychodni publicznej, czy trzeba ponieść pełny koszt lekarstw? Wolę się upewnić, a zapewne dla znawców będzie to łatwe pytanie.

To zależy czy lekarz ma podpisaną umowę z NFZ na wystawianie takich recept. Nie musi mieć.

Lex_2008 napisał:
To zależy czy lekarz ma podpisaną umowę z NFZ na wystawianie takich recept. Nie musi mieć.

Bardzo dziękuję. A jak to wygląda w praktyce i doświadczeniu? Czy spory odsetek lekarzy ma? Nie mogę znaleźć na ten temat informacji niestety.

sesko napisał:
Bardzo dziękuję. A jak to wygląda w praktyce i doświadczeniu? Czy spory odsetek lekarzy ma? Nie mogę znaleźć na ten temat informacji niestety.

Nie dysponuję takimi danymi. Myślę natomiast, że zwyczajnie można spytać przed umówieniem wizyty, czy dany lekarz będzie mógł wystawić receptę refundowaną, czy też nie :)

Powrót