Prywatny monitoring osiedla - widok ze strony prawa.

• Autor wątku Autor wątku splawik00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

splawik00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Wpadłem ostatnio na pewien pomysł. Chciałbym kupić kamerę IP obrotową i zamontować na rogu bloku w którym mieszkam, a dokładnie na balustradzie mojego balkonu, a więc na mojej posesji. Zasięg kamery obejmowałby przestrzeń pomiędzy "moim" blokiem, a tym naprzeciw mnie oraz boczną część mojego bloku. Mniej więcej tak:
17_1278004054.jpg

Dodatkowo zaoferowałbym wszystkim wgląd przez stronę www, a więc wszyscy mieliby korzyść z tego monitoringu. W związku z tym, iż kamera mogłaby być obracana przez wszystkich, którzy mają dostęp do internetu pomyślałem, że tylko oglądanie byłoby darmowe, natomiast ten kto chciałby nią trochę poobracać zapłaciłby np 10zł jednorazowo w ramach rejestracji jako operator. Ale to chyba nie jest tak do końca legalne? Proszę o wypowiedź w tej kwestii. I najważniejsze pytanie. Czy potrzebuję jakąś zgodę, np. mieszkańców lub innych ludzi na założenie takiej kamery? Czy może to tylko moja sprawa i nikt nie ma prawa mnie posądzić? Jak to wygląda w świetle prawa?

Przypomniałem sobie o kamerach np. w moim mieście (Zielona Góra). W centrum miasta znajdują się kamery których obraz dość często jest transmitowany na żywo w telewizji zielonogórskiej i nikt nikogo o zgodę nie pyta. Kamery te zamontowało miasto. Ta sytuacja przecież jest niemalże identyczna z moją. Bardzo proszę o odpowiedzi w tej kwestii. Pozdrawiam.

Czy blok jest zarządzany przez jakąś spółdzielnię? Jeżeli tak, to spytaj czy mógłbyś coś takiego zamontować. Swoją drogą, do czego ma służyć ta kamera? Tylko do oglądania, czy jako zabezpieczenie przeciw włamaniom?

Powrót