Prywatny, niekomercyjny portal ogłoszeniowy a RODO.

• Autor wątku Autor wątku tomaszzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomaszzw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam, jestem osobą niepełnoletnią prowadzę czysto hobbystycznie i edukacyjne mały, autorski portal ogłoszeniowy. I zastanawia mnie czy mnie dotyczy RODO? Zbieram tylko adres IP, miasto ogłoszenia(bez adresu), adres e-mail, i ewentualnie: telefon lub adres strony www. Czytałem o RODO i na kilka dni wyłączyłem stronę. W weekend planuje ewentualnie zastosować to RODO, jednak uważam iż jest to strona ewidentnie prywatna. Nie jestem firmą, nie zarabiam na tym, nie jestem nawet osobą pełnoletnią. A z tego co się orientuje z RODO jest wyłączony prywatny użytek.

Natomiast jeśli jednak RODO mnie dotyczy to co muszę umieścić w regulaminie i gdzie zarejestrować taką bazę? I jakie funkcje mam dodać? Ta strona to efekt mojej ciężkiej pracy przez ostatnie półtorej roku, i bardzo zależy mi żeby użytkownicy nie pouciekali przez długą nieaktywność dlatego zależy mi na szybkim załatwieniu sprawy i ponownym uruchomieniu strony.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Prowadzenie portalu ogłoszeniowego to nie jest czynność o czysto osobistym lub domowym charakterze (chyba, że użytkownikami są tylko twoi znajomi i domownicy).

Ty świadczysz pewną usługę za pomocą środków komunikacji elektronicznej. Mimo, że nie jesteś usługodawcą, bo nie prowadzisz działalności zarobkowej, ani zawodowej w tym zakresie. W pierwszej kolejności powinieneś zapoznać się z zasadami ochrony danych osobowych opisanymi w ustawie o świadczeniu usług droga elektroniczną. W dalszej kolejności możesz pochylić się nad ogólnymi przepisami o ochronie danych osobowych.

W tym konkretnym przypadku najistotniejsze będzie odpowiednie poinformowanie osób, których dane przetwarzasz o "losach" tych danych, czyli tym komu są przekazywane, jak długo są przetwarzane oraz do czego są wykorzystywane. Dalej powinieneś poinformować o prawach, które przysługują osobom, których dane przetwarzasz.

Powrót