Przebyty staż a bon zasiedleniowy

• Autor wątku Autor wątku fleure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fleure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, na przełomie 2017/2018 roku miałam staż z PUP, po którym miałam dwa miesiące zatrudnienia. Obecnie chciałabym podjąć pracę w mieście oddalonym o 100 km od obecnego miejsca zamieszkania. Stąd rodzi się moje pytanie czy odbyty staż w tym roku uniemożliwia mi ubieganie się o bon zasiedleniowy mimo tego, że spełniam inne warunki? Czy to w ogole ma jakiś wpływ?

fleure napisał:
czy odbyty staż w tym roku uniemożliwia mi ubieganie się o bon zasiedleniowy
Nie.
Urząd może mieć dodatkowe, wewnętrzne regulacje. Najlepiej złożyć wniosek! :)

a co dzieje sie w przypadku gdy straci się prace lub trzbe będzie zrezygnować, a pobierze się bon? Wystarczy wtedy go zwrócic?

fleure napisał:
a co dzieje sie w przypadku gdy straci się prace lub trzbe będzie zrezygnować, a pobierze się bon? Wystarczy wtedy go zwrócic?
To zawsze jest czas na podjęcie pracy u innego pracodawcy, która spełnia warunki bonu na zasiedlenie.
W przypadku jednak gdy w okresie 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu nie udokumentuje Pani pracy przez 6 miesięcy, kwota bonu podlega zwrotowi:
- w całości, jeśli nie przedstawi Pani żadnych dokumentów umożliwiających rozliczenie bonu tzn. określających wysokość wynagrodzenia w poszczególnych miesiącach oraz podleganie w tym okresie ubezpieczeniom społecznym,
- w kwocie proporcjonalnej, jeśli udokumentuje Pani tylko część wymaganych 6 miesięcy.

Jednak w przypadku podjecia zatrudnienia po stażu zostałam skreślona z listy osób bezrobotnych. Czyli to oznacza, ze zeby starać się o bon muszę znów zarejestrowac się na przynajmniej 3 miesiące w PUP?

Powrót