Przebywanie w więzieniu a alimenty

• Autor wątku Autor wątku Maja1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maja1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry , mój brat został osadzony na pół roku za nie płacenie kiedyś alimentów / teraz płacił regularnie/ . Czy kiedy on teraz nie pracuje to alimenty są płacone z funduszu alimentacyjnego? Kompletnie się na tym nie znam.. prosze o pomoc

Możliwe (zależy od wysokości dochodu na członka rodziny osoby alimentowanej). Fundusz wypłacone ewentualnie środki wyegzekwuje poprzez komornika.

Brat jest osobą samotną , mieszka z ojcem

Maja1979 napisał:
Czy kiedy on teraz nie pracuje to alimenty są płacone z funduszu alimentacyjnego?
Może tak być. Fundusz świadczy pomoc osobom uprawnionym do alimentów jeżeli nie otrzymują świadczenia od osoby do tego zobowiązanej. Wspracie z Funduszu jest uzależnione od spełniania kryterium dochodowego. Wysokość alimentów wpłacanych przez Fundusz jest limitowana do 500 (dziecko pełnosprawne) lub 600 złotych (dziecko niepełnosprawne). Zapłata alimentów przez Fundusz powoduje, że to Fundusz staje się wierzycielem wobec zobowiązanego do płacenia alimentów co do tych kwot jakie wypłacił dziecku (czyli tych kwot rodzic nie musi już wpłacać dziecku ale Fundusz może wystąpić do tego rodzica o ich zwrot).

Byrhtnoth napisał:
Może tak być. Fundusz świadczy pomoc osobom uprawnionym do alimentów jeżeli nie otrzymują świadczenia od osoby do tego zobowiązanej. Wspracie z Funduszu jest uzależnione od spełniania kryterium dochodowego. Wysokość alimentów wpłacanych przez Fundusz jest limitowana do 500 (dziecko pełnosprawne) lub 600 złotych (dziecko niepełnosprawne). Zapłata alimentów przez Fundusz powoduje, że to Fundusz staje się wierzycielem wobec zobowiązanego do płacenia alimentów co do tych kwot jakie wypłacił dziecku (czyli tych kwot rodzic nie musi już wpłacać dziecku ale Fundusz może wystąpić do tego rodzica o ich zwrot).

Własnie o to mi chodziło. Pamiętam jak na mnie mój ojciec nie płacił to mamie płacił chyba ZUS a potem on musiał oddawać

Powrót