Przeciw komu wystąpić o zachówek?

• Autor wątku Autor wątku Jacek Pakuła
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek Pakuła

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Moja babcia miała trzech synów. Wszyscy nie żyją.
W lutym tego roku został otwarty testament własnoręcznie spisany przez babcię.
Głównym i jedynym beneficjentem tego testamentu jest mój stryj. W tesamencie babcia nic nie wspomniała o moim ojcu i drugim stryju. W masie spadkowej jest działka i dom.
Stryj umarł w rok po babci. Stryj w chwili swojej śmierci nie był żonaty ale miał konkubinę z którą miał syna (obecnie ten syn m 8lat). Stryj uznał dziecko i dał mu nazwisko. Po śmierci babci stryj z konkubiną i dzieckiem mieszkali w domu po babci lecz pomimo posiadania kożystnego dla siebie testamentu nie przeprowadzili sprawy spadkowej. Dopiero w dwa lata po śmierci stryja przeprowadziliśmy postępowanie spadkowe po babci. Sąd stwierdził nabycie spadku w całości (zgodnie z wolą przedstawioną w babcinym testamencie), przez stryja. Stryj był zbankrutowanym przedsiębiorcą z olbrzymimi długami w stosunku do ZUS i Skarbu Państwa.
NIe przeprowadzono sprawy spadkowej po stryju. Wydaje się, że jedynym spadkobiercą po stryju będzie jego ośmioletni syn.
PYTANIA:
1. Przeciwko komu mam wystąpić o zachówek, jeżeli beneficjent testamentu nie żyje a potencjalny spatkobierca po beneficjencie jest ośmioletnim dzieckiem?
2. Czy w przypadku wystąpienia o spadek po ojcu, ośmiolatek dziedziczy jego długi i jak to wpłynie na potencjalną wypłate zachówku.
Konkubina stryja wraz z dzieckiem

Moim zdaniem jest tak.
Dziecko stryja (i tylko to dziecko) odziedziczyło z ustawy spadek z dobrodziejstwem inwentarza wraz z długiem jeśli takowy istnieje.
Rozporządzać spadkiem może konkubina, ale za zgoda sądu opiekuńczego.
Zachowek nie jest należny ponieważ nie ma w kręgu uprawnionych wymienionego rodzeństwa.
Kc stanowi iż zachowek należy się:
Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się,...............

Ostatnia edycja:
uuups
...potencjalny spatkobierca...
bardzo przepraszam ale nie wiedzieć czemu czasem robię takie błędy...:D

Z postu wynika że:
"Zachowek nie jest należny ponieważ nie ma w kręgu uprawnionych wymienionego rodzeństwa.
Kc stanowi iż zachowek należy się:

Cytat:
Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się,..............."

Czy ja, będąc spadkobiercą po moim ojcu, nie jestem zstępnym, którmu należy się to co należałoby się mojemu ojcu gdyby żył?! Czyli zachowek po babci?

Czy ja, będąc spadkobiercą po moim ojcu, nie jestem zstępnym, którmu należy się to co należałoby się mojemu ojcu gdyby żył?! Czyli zachowek po babci?
Tylko że uprawnieni nie wystąpili po śmierci babci o zachowek, więc to prawo przepadło.
Następnie zmarł stryj gdzie po nim dziedziczy z ustawy dziecko a nie rodzeństwo.
Po stryju z ustawy dziedziczyć powinni zstępni, małżonek oraz rodzice (mowa o kręgu uprawnionych do zachowku), więc nie ma tam rodzeństwa lub ich dzieci, którzy byliby uprawnieni do zachowku.

Ostatnia edycja:
"Tylko że uprawnieni nie wystąpili po śmierci babci o zachowek, więc to prawo przepadło".

Chodzi o zachowek po babci. Mój ojciec zmarł przed babcią. Ja po jego śmierci a przed śmiercią babci zrobiłem sprawę spadkową i na mocy postanowienia sądu, po ojcu odziedziczyłem wraz z mamą po 1/2 majatku.
Czy to praw rzeczywiście przepadło jeśli mój ojciec zmarł przed babcią a ja jestem z mamą spadkobiercą majątku po ojcu? Wydaje mi się, że jako powinienem po ojcu dziedziczyć po 1/2 prawo do zachowku babci.

Mój ojciec zmarł przed babcią.
A to zmienia postać rzeczy.
Więc o zachowek można było wystąpić do stryja, a czy wystąpiono?
Jeżeli nie - to moim zdaniem - spadkobierczyni stryja (to dziecko) nie przejmuje jego zobowiązań w tym zakresie.

Ostatnia edycja:
Powrót