Przed jakim sądem?

• Autor wątku Autor wątku hammer52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hammer52

hammer52

Użytkownik
Odpowiedzi
187
U notariusza odrzuciłem spadek, teraz kolej na mojego syna, który udzielił mi pełnomocnicta ponieważ on też chce odrzucić spadek. Syn ma dziecko. Oboje mieszkają na wyspach. Przed jakim sądem, dla nieletnich w którym mieście mam reprezentować dziecko syna? A może to załatwi notariusz?

hammer52 napisał:
A może to załatwi notariusz?
W Polsce na pewno nie bo wymagana jest najpierw zgoda sądu opiekuńczego (Wydziału Rodzinnego Sądu Rejonowego) na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego przez jego rodzica.

hammer52 napisał:
Oboje mieszkają na wyspach.
W Wielkiej Brytanii?

Czy matka też sprawuje władzę rodzicielską?

Czy dziecko ma obywatelstwo polskie lub jakieś inne?

Dziecko ma obywatelstwo polskie. Matka sprawuje władzę rodzicielską. A tak na marginesie co może zrobić polski sąd osobie, która mieszka kilkanaście lat w Anglii,tak płaci podatki i tam pracuje?

hammer52 napisał:
Dziecko ma obywatelstwo polskie. Matka sprawuje władzę rodzicielską. A tak na marginesie co może zrobić polski sąd osobie, która mieszka kilkanaście lat w Anglii,tak płaci podatki i tam pracuje?
W jakim kontekście "może zrobić"?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

hammer52 napisał:
Dziecko ma obywatelstwo polskie. Matka sprawuje władzę rodzicielską.
Niestety informacje które znalazłem na ten temat w internecie są nieaktualne ponieważ 31 grudnia 2020 zakończył się okres przejściowy w którym Wielką Brytanię obowiązywały jeszcze dotychczasowe przepisy prawa międzynarodowego prywatnego dla państw UE. Aktualnych informacji powinno udzielić MSZ lub placówka dyplomatyczna RP w Wielkiej Brytanii.
cameleonix11 napisał:
W jakim kontekście "może zrobić"?
Pewnie chodzi o wykonalność wyroku polskiego sądu (na rzecz polskiego wierzyciela) przeciwko spadkobiercy w Wielkiej Brytanii.

Ostatnia edycja:
Powrót