Przed sądowe wezwanie do zapłaty od wyrządzonych szkód

• Autor wątku Autor wątku Lideczka29121991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lideczka29121991

Lideczka29121991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam, mam problem i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. a mianowicie: w 2013 roku pracowałem z moim wspólnikiem na budowie, tj. solary w Niemczech, gdy zaczęliśmy budowę dostaliśmy zaliczkę i po zakończonej budowie nie zostały wypłacone pieniądze przez firmę zlecającą. Co się okazało, wyrządzone zostały szkody, moja ubezpieczalnia nie wypłaciła kwoty należnej, gdyż stwierdzili, że szkody wykonane zostały mechanicznie, tj. przez naszą firmę. Zgłosiliśmy tą sprawę niewypłacenia pieniędzy odpowiednim organom niemieckim. Nic z tym nie zrobili a firma zlecająca zażądała zapłaty za wyrządzone szkody i dziś przyszło mi wezwanie przed sądowe do zapłaty ponad 26 tys., gdzie nam powinni wypłacić zaledwie 10 tys. po odjęciu zaliczki. Czy oni mogą tak zrobić? US ściga mnie już za podatek, który nie zapłaciłem, bo przecież musiałem wciągnąć to w księgę podatkową ten dochód ale mimo wszystko nie zostały mi wypłacone pieniądze za wykonaną robotę. Jak napisać takie odwołanie od tego pisma do kancelarii prawnej, która tym się zajmuje, żeby nie płacić tej kwoty? Potrzebuję pomocy, dali mi 3 dni na zapłatę.

a wzywa cię firma polska czy niemiecka?
byłeś pracownikiem czy miałeś działalność gospodarczą?

Powrót