Przedawnieni roszczeń z ubezpieczenia szkolnego

• Autor wątku Autor wątku Mama Muminka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mama Muminka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Mam pytanie takie. Dziecko miało wypadek w 2002 roku. Zgłosiłam szkodę w 2003, była decyzja. Było to ubezpieczenie szkolne od następstw nieszczęśliwych wpadków. Wypadek był powazny.
Teraz zwróciła sie do mnie firma pomocy uzyskiwania odszkodowań żeby wrócić do tamtej sprawy, ale słyszałam że jest coś takiego jak przedawnienie roszczeń. Czy jest jakikolwiek sens wchodzić w to?
Dziękuję i pozdrawiam

Witam.

KC Art. 819. § 1. Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.
§ 3. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.
§ 4. Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia.

Zależy więc kiedy ubezpieczyciel wydał decyzję.

Możliwe też, że jest szansa na uzyskanie odszkodowania z innego tytułu, np. z OC :?:

Powrót