Przedawnienie a komornik i spłaty

• Autor wątku Autor wątku makros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie
Na poczatku przedstawie sytuacje otóź:

Wierzyciel ERA w 1999r ( 14 lat temu) zlozył pozew do sądu (niezapłacone faktury) wygrał i 29.03-2000 (13 lat temu) otrzymał Nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym
W 2001 (12 lat temu) odezwał sie do mnie miejscowy komornik w oparciu o w/w nakaz zapłaty. Coś tam zapłaciłem ale napisał że nie ma z czego sćiągać nalezności.
W 2008 (4 lata temu) od innego juz komornika otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji (zają mi nadpłaty podatku w US)
I od tego momentu do chwili obecnej systematycznie płacę cokolwiek aby była "dobra wola z mojej strony"
W 2010 od komornika otrzymałem pismo"Wysłuchanie dłużnika przed zawieszeniem lub umorzeniem postępowania w trybie art.827.KPC
Nie pamietam czy coś wyjasniałem w każdym badź razie dalej płaciłem co miesiąc i płacę.
Tym bardziej iż na dole pisma napisane było że ...wierzyciel bedzie mógł w okresie do 10 lat (art,125KC) wznowic egzekucję.
W tamtym roku otrzymałem nadpłatę podatku z US za rok 2011. tak jakby juz nie było tego zajęcia.

Moje pytanie:
-Ponieważ chce do wierzyciela pisać podanie o anulowanie reszty długu...czy w moim przypadku obejmuje mnie przedawnienie należności ???
Więc wtedy nie pisałbym o anulowanie tylko od razu aby dali mi juz spokój bo sie przedawniło.
-Czy jesli fatycznie dług się przedawnił (a nie spłacę do końca)..mogę trafić do rejestu dłużników..(na chwilę obecną chyba mnie tam nie ma bo spokojnie dostałem kredyt w banku)

Z góry Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Przedawnienie po 10 latach po umorzeniu sprawy przez komornika, jeśli jednak w tym okresie podejmowana będzie jakaś próba ponownego ściągnięcia należności bieg przedawnienia należy liczyć od nowa (od ponownej daty umorzenia)

Powrót