Przedawnienie Alimentów a odpowiedzialność komornika

• Autor wątku Autor wątku Pasjer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pasjer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Opis jest dość prosty :

Komornik ściąga alimenty z mojego konta od roku.

Gdzie leży problem?

Otóż alimenty zostały zasądzone 18 marca 2005 roku, do rąk własnych. Płaciłem rok do roku do rąk własnych. W 2018 roku rozpoczęłem sprawę rozwodową z żoną ( sprawa w toku ).

Od tego momentu, zaczęły być problemy z komornikiem, ponieważ ( jeszcze ) małżonka zgłosiła się po "zagubione" pismo o alimentach do sądu. Sąd wydał jej takie pismo z datą 12.12.2019r. Zaznaczę, że klauzula wykonalności jest na dzień 18.03.2005 rok.

Oczywiście, komornik podjął się egzekucji ( prawie 75tys złotych z odsetkami ). Od prawie roku, z mojego konta znika prawie 3200zł.

Skargę na komornika sąd odrzuił, ponieważ uznał, że komornik nie jest zoobligowany do sprawdzenia dokumentu oraz jego autentyczności ( przypomne, dokument został wydany 12.12.2019 rok, z klauzulą wykonalności z dn 18.03.2005! ).

Oczywiście w informacji od komornika data klauzli wykolaności to data pisma (!? ) a nie nadania klauzli wykonalności z dn 18.03.2005. Z tym człowiekiem nie da się kompletnie pogadać, zadowolony siedzi i się śmieje prosto w twarz ....

Podstawowe pytanie ... czy komornik ma obowiązek sprawdzić zarzut przedawnienia przed wszczęciem postępowania komorniczego? Czy data wydania nowego dokumentu przerywa bieg przedawnienia? Czy podniesienie przedawnienia u komornika coś da? I w końcu ostatnie i najważniejsze pytanie - czy komornik oraz wierzycielka działają na szkode moją ( dłużnika ) ? Jeżeli tak, to czy można pozwać karnie ( i tylko karnie ) zarówno komornika za wyłudzenie korzyści majątkowych oraz moją małżonke ( jeszcze ) za wyłudzenie nienależnych korzyści majątkowych? Jakie mamy do tego paragrafy? Co moge zrobić?

Pozdrawiam, Krzych

czy komornik ma obowiązek sprawdzić zarzut przedawnienia przed wszczęciem postępowania komorniczego?
Nie. Nie ma prawa. Od tego jest sąd.
Czy data wydania nowego dokumentu przerywa bieg przedawnienia?
Nie. Wszczęcie egzekucji tak.
Czy podniesienie przedawnienia u komornika coś da?
Nic. Sam powinieneś wytoczyć powództwo przeciw egzekucyjne. Tylko nie podnoś zarzutu przedawnienia. Skoro płaciłeś to wszczęcie egzekucji jest nie zasadne. Wnoś pozew i dołącz pokwitowania wpłat zgodnie z tytułem sadowym.
Jeżeli tak, to czy można pozwać karnie ( i tylko karnie ) zarówno komornika za wyłudzenie korzyści majątkowych oraz moją małżonke
Co zawinił komornik? Ma tytuł i wniosek wierzyciela. Musi wszcząć egzekucję. Co innego żona, jeśli udowodnisz, że płaciłeś. Może usłyszeć zarzuty (może, nie oznacza musi).
przypomne, dokument został wydany 12.12.2019 rok, z klauzulą wykonalności z dn 18.03.2005!
Nie został wydany nowy tytuł, tylko odpis już wydanego i prawomocnego - na wniosek. Co w tym dziwnego?

Komornik od niedawna bada przedawnienie (art. 804§2 kpc), więc wiegol nie ma racji.

Co do przedawnienia alimentów (domyslam się, że na dzieci), to bieg terminu przedawnienia nie rozpoczyna biegu dopóki dzieci nie osiągą 18 roku życia. Więc żona mogła złożyć wniosek o alimenty na niepełnoletnie dzieci zasądzone wyrokiem z 2005 roku, i nie są one przedawnione. (patrz: art. 121 kodeksu cywilnego i orzeczenie SN z dnia 25 listopada 1968 r., III CZP 65/68 )

Oczywiście jeśli płaciłeś przez cały okres to powinieneś złożyć powództwo przeciwegzekucyjne. Komornik działa prawidłowo - na podstawie tytułu wykonawczego, który nie został uchylony, i na wniosek wierzyciela.

Powrót