Przedawnienie czynszu

• Autor wątku Autor wątku robert2973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert2973

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Niedawno otrzymałem od Agencji Mienia Wojskowego, która przejęła Wojskową Agencję Mieszkaniową wezwanie do zapłaty zaległego czynszu za rok 2009/2010, tj. kwoty zaległego czynszu plus odsetki. Niestety uważam, że Agencja nie ma prawa domagać się ode mnie zaległego czynszu, gdyż w 2010 roku wykupiłem to mieszkanie na własność( akt notarialny) w systemie ratalnym oferowanym przez WAM. Co rok byłem informowany o wymaganej wpłacie, która dokonywałem na wskazane konto. Po całkowitej spłacie otrzymałem od WAM potwierdzone notarialnie zaświadczenie o spłaceniu zadłużenia, za pomocą którego w 2015r została wykreślona hipoteka ciążąca na księdze wieczystej mieszkania. Przez cały okres nie byłem informowany o jakimkolwiek zadłużeniu względem WAM.
Po moim piśmie ,iż przez okres ponad pięciu lat nikt nie powiadomił mnie o jakimkolwiek zadłużeniu i informacji iż zgodnie z art 118 Kc jeżeli występowało to uległo przedawnieniu, dział windykacji AMW stwierdził , że jak nie zapłacę to skieruje sprawę na drogę sądową. Jestem nękany wezwaniami do zapłaty. Proszę o informację jak to jest z tym terminem przedawnienia i jak długo powinno się zgodnie z prawem przechowywać dowody zapłaty za czynsz, gdyż AMW uważa, że nie dotyczą jej przepisy KC, gdyż nie jest ona przedsiębiorstwem.
Proszę o pomoc, gdyż nie wydaje mi się, że kodeks cywilny nie obowiązuje Agencji Mienia Wojskowego i przez bałagan w dokumentacji próbują wyłudzić ode mnie pieniądze.

Jeżeli AMW uważa że nie obowiązują ją przepisy KC, to spokojnie czekaj na pozew i nakaz zapłaty. Wtedy się wybronisz. Z tym że co z tym czynszem (czy też co tam płacicie) nic nie płaciłeś?

Po wykupie mieszkania płaciłem dalej czynsz do wspólnoty mieszkaniowej. WAM przysłała mi co rok kwotę do zapłaty którą też płaciłem na czas. Po spłaceniu dostałem zaświadczenie że nic nie zalegam. Aż tu nagle po 6 latach niespodzianka.

Powrót