przedawnienie długów po zmarłym krewnym

• Autor wątku Autor wątku aneta23M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta23M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój problem wygląda nastepująco:
W 1995 mój ojciec zaocznym wyrokiem Sadu Cywilnego został wezwany do zapłaty pewnej kwoty towarzystwu ubezpieczeniowemu, które w tym samym roku ogłosiło upadłość sprzedając dług firmie windykacyjnej. Ojciec zmarwł w styczniu 1999r. Ja jestem córka dłuznika, 5 lipca 2007 dostałam pismo z firmy windykacyjnej wezwanie do zapłaty przedegzekucyjne ( napisali: wezwanie do dobrowolnej wpłaty zadłużenia. ) Jesli nie wpłacę pieniędzy sprawa zostanie skierowana do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku a nastepnie nadanie klauzuli wykonalności na spadkobierców.
Zastanawiam się czy ta sprawa sie nie przedawniła? Mineło 12 lat od wyroku Sądu. Proszę o szybka odpowiedz. Dziekuję.
Pozdrawiam.

Jeżeli nie było wszczynanej egzekucji ani zmarły nie zobowiązywał się do spłaty w okresie ostatnich 10 lat to raczej przedawnienie nastąpiło. Na skutek śmierci i dziedziczenia spadkobiercy wchodzą w prawa zmarłego, dotyczy to też biegu przedawnienia.

Nie oznacza to jednakże, że firma nie może złożyć wniosku do komornika o wszczęcie egzekucji. Jeżeli to uczyni, konieczne będzie wniesienie powództwa przeciwegzekucyjnego.

Powrót