Przedawnienie długu a komornik

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
814
Witam

Jeżeli mamy wyrok zasądzający zapłatę, to po jakim czasie ten wyrok ulega przedawnieniu po 6 latach, czy 10 latach?

drake44 napisał:
czy od dnia prawomocności były jakieś ruchy prawne powoda, np. wniosek o klauzulę wykonalności, egzekucje komornicze, wezwanie do próby ugodowej?

Z tego, co mi wiadomo jedynymi ruchami była kilkukrotna sprzedaż tego długu. Obecny wierzyciel jest chyba 4 z kolei.

drake44 napisał:
Z tego, co mi wiadomo jedynymi ruchami była kilkukrotna sprzedaż tego długu. Obecny wierzyciel jest chyba 4 z kolei.
mało precyzyjna odpowiedź, jeżeli nie było żadnych czynności przed sądem czy też przed organem egzekucyjnym, to wierzytelność opisana w tym wyroku uległa przedawnieniu w dniu 01.01.2025 roku inaczej mówiąc jeżeli do dnia 31.12.2024 roku wierzyciele nic nie robili w celu wyegzekwowania tej wierzytelności to uległo przedawnieniu.

Zapytam jeszcze z ciekawości, że gdyby była egzekucja w tym samym 2016, lub na początku 2017 roku, to wtedy sprawa tej wierzytelności wyglądałaby inaczej?

Tak. Ponieważ wszczęcie egzekucji przerwało skutecznie bieg przedawnienia (wyzerowało go). Nowy bieg przedawnienia (liczony od zera) może rozpocznie się od kolejnego dnia po umorzeniu egzekucji.

No dobrze, ale zauważ, że egzekucja nawet, gdyby była, to była wszczęta i zakończona przed 2019 rokiem. Ustawodawca tutaj wprowadził zmianę. Wedle starach przepisów np mamy wyrok zasądzający w listopadzie 2016, potem egzekucję w lutym 2017 i umorzenie tej egzekucji 31.08.2017. Zatem przedawnienie miałoby miejsce 1.09.2027 roku. Zgodnie z nowelizacją prawa (zakładamy, że po 31.08.2017 nic się nie wydarzyło) to wyrok ten przedawnił się z dniem 31.12.2024. Czy może ja to źle rozumiem? Poprawcie mnie jeśli tak

Były jeszcze przepisy przejściowe z uwagi na skrócenie terminu przedawnienia. Liczyło się 6 lat od wejścia w życie ustawy zmieniającej, co miało miejsce w lipcu 2018r.

Zatem w powyższym przykładzie wyrok jest przedawniony? Wszystko miało miejsce przed lipcem 2018.

Powrót