Przedawnienie długu, egzekucja komornicza - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku djdanfp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djdanfp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam serdecznie

W młodzieńczych latach nawaliłem trochę głupot, ze znacznej większości już wyszedłem, a o części mogłem zapomnieć.

05-08-2016 Sąd w Lublinie wydał klauzule wykonalności do nakazu zapłaty na rzecz TMOBILE POLSKA. Do teraz w międzyczasie odbywały się jakieś czynności, o których w większości nie miałem pojęcia z racji faktu, iż nie mieszkałem na adresie gdzie kierowano pisma, a w bankach i tak miałem bajzel z racji innej wierzytelności, którą już spłaciłem. O egzekucji komorniczej dowiedziałem się po zajęciu kwoty 2500 z konta firmowego działalności założonej pół roku temu. Po zauważeniu egzekucji na koncie udałem się do komornika celem udzielenia wyjaśnień. Komornik początkowo przeprowadził wywiad, po czym chciał iść ze mną zająć samochód, ale po delikatnej kłótni stanęło na tym, że zapłacę po sprawdzonej dokumentacji. Z ostatnich czynności wynika:

2021-03-04 Postanowienie o umorzeniu postępowania art. 824kpc

2025-12-08 Podjęcie postępowania egzekucyjnego

Wierzycielem jest BEST

Czy w przypadku zobowiązań telekomunikacyjnych nie obowiązuje 3 letni okres przedawnienia, liczony z koncem roku kalendarzowego - to jest: 2024-12-31?

Oczywiście mam świadomość, że dług przedawniony to nie dług nie ważny, i że będę musiał to spłacić jeśli chcę być czysty w bazach typu big, ale nie bylem przygotowany na to, że w momencie jak tylko wejdę do kancelarii to Pan będzie już ubierał buty żeby zająć samochód. Serdecznie dziękuje za każdą pomoc

Termin 3 letni o którym mówisz dotyczy samych roszczeń, przed wydaniem orzeczenia sądowego w tym zakresie. Po wydaniu orzeczenia sądowego stosujesz 125 kc, czyli obecnie 6 letni termin przedawnienia (wcześniej 10 letni).

Neon25 napisał:
Termin 3 letni o którym mówisz dotyczy samych roszczeń, przed wydaniem orzeczenia sądowego w tym zakresie. Po wydaniu orzeczenia sądowego stosujesz 125 kc, czyli obecnie 6 letni termin przedawnienia (wcześniej 10 letni).
Innymi słowy miałoby to sens gdyby ponowna egzekucja została podjęta za 2 lata, a nie teraz, zgadza się? Wobec tego czy jest sens podejmowania się próby przywrócenia terminu na sprzeciw od nakazu zapłaty, jeśli nie odbierałem poczty? Ani w/w nakaz zapłaty, ani postanowienie sądu nie zostało przeze mnie odebrane w pierwotnym terminie, wszelkie pisma wierzyciela kierowane były na adres rodziców gdzie nie mieszkam od ukończenia 18 lat czyli 15 lat temu. Czy może lepszym rozwiązaniem jest podjęcie próby kontaktu bezpośrednio z BEST, bo fakt istnienia tego zadłużenia jest niezaprzeczalny,l. Wierzytelność początkowa to 6140 zł, a po wejściu komornika -9700

Neon25 napisał:
Szukam rozwiązania, gdyż prawnik zasugerował przywrócenie terminu, podjęcie sprawy (ok 1800 wynagrodzenia + % od wartości sporu), która toczyć będzie się długo, wymagać będzie obecności ojca na sprawach celem poświadczenia, że nie mieszkałem tam, a na chwilę obecną komornik zajął rachunek firmowy. Ruszenie tej sprawy jak rozumiem nie przerwie zajęcia, a fakt istnienia zadłużenia… jest niezaprzeczalny tak czy siak

djdanfp napisał:
05-08-2016 Sąd w Lublinie wydał klauzule wykonalności do nakazu zapłaty na rzecz TMOBILE POLSKA
a czy przeglądałeś akta sprawy z e-sądu, pobrałeś na komputer w formie pliku PDF, przeanalizowałeś je, jak było z doręczeniem nakazu i pozwu, kto odebrał lub kiedy list z nakazem wrócił do sądu,

robinson21 napisał:
a czy przeglądałeś akta sprawy z e-sądu, pobrałeś na komputer w formie pliku PDF, przeanalizowałeś je, jak było z doręczeniem nakazu i pozwu, kto odebrał lub kiedy list z nakazem wrócił do sądu,
Nie. Jeszcze nie. Nie znam się na tym, ale sprawdzę i odpowiem

robinson21 napisał:
Nie. Jeszcze nie. Nie znam się na tym, nawet nie wiem jak tego dokonać:(

djdanfp napisał:
Nie. Jeszcze nie. Nie znam się na tym, nawet nie wiem jak tego dokona
czy posiadasz konto na e-sądzie? - jeżeli nie, to je załóż, a z innej beczki - jaka jest sygnatura nakazu? - czy jest to VI Nc-e XXXXX/XX

robinson21 napisał:
czy posiadasz konto na e-sądzie? - jeżeli nie, to je załóż, a z innej beczki - jaka jest sygnatura nakazu? - czy jest to VI Nc-e XXXXX/XX
Konto na esądzie postaram sie dziś założyć. Bardzo dziękuje za pomoc tak przy okazji :)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
djdanfp napisał:
Konto na esądzie postaram sie dziś założyć. Bardzo dziękuje za pomoc tak przy okazji :)
tak, ta sygnatura oznacza, że to Elektroniczne Postępowanie Upominawcze czyli e-sąd w Lublinie.

robinson21 napisał:
tak, ta sygnatura oznacza, że to Elektroniczne Postępowanie Upominawcze czyli e-sąd w Lublinie.
Zgadza się
Złożyłem wniosek o założenie konta

Ale wracając do tematu, czy to cokolwiek zmienia? Jak pisałem wyżej, egzekucja z konta firmowego jak i prywatnego trwa, blokując mi możliwość korzystania z niego chociażby celem opłaty aktualnych faktur. Próbować się dogadać z BEST czy na to już za późno? Wierzytelność istnieje, mogę mieć pretensje jedynie do jej wysokości, a kroki prawne w celu ewentualnego przywrócenia terminu, skargi na czynności, postępowanie przeciwegzekucyjne nie zawiesi czynności komornika (chyba)

djdanfp napisał:
Ale wracając do tematu, czy to cokolwiek zmienia?
tak, bo być może będzie możliwość wrócenia do sprawy jeżeli adres dla pozwanego był błędny, a jak wykażesz skutecznie to w sprzeciwie od nakazu zapłaty, to nakaz upadnie i pozbędziesz się komornika.

robinson21 napisał:
tak, bo być może będzie możliwość wrócenia do sprawy jeżeli adres dla pozwanego był błędny, a jak wykażesz skutecznie to w sprzeciwie od nakazu zapłaty, to nakaz upadnie i pozbędziesz się komornika.
A czy po uzyskaniu dostępu do e-sądu będę w stanie sprawdzić w jakim trybie doręczone zostały wszystkie pisma, kto je odbierał, abym miał możliwość wykazania tego? Jeszcze raz dziękuje Ci za każdą pomoc :)

robinson21 napisał:
Art 139 kpc - Tradycyjne doręczenie zastępcze.

Tylko tyle udało mi się znaleźć.

djdanfp napisał:
Art 139 kpc - Tradycyjne doręczenie zastępcze.

Tylko tyle udało mi się znaleźć.
pobierz akta danej sprawy na komputer i przeczytaj całe akta sprawy,

Powrót