Przedawnienie długu komorniczego

• Autor wątku Autor wątku LukaszGF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszGF

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?

Dług u komornika nie przedawnia się. Przedawnia się jedynie wyrok sądowy na podstawie którego wierzyciel wystąpił do komornika o rozpoczęcie postępowania egzekucyjnego. Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2023.1610) długi stwierdzone wyrokiem sądu przedawniają się po 6 latach. Tak będzie wtedy, gdy termin przedawnienia nie zostanie przerwany ( art. 123 § 1 K.c.).

Tu bieg przedawnienia został przerwany poprzez wszczęcie egzekucji i obecnie nie biegnie wcale. Komornik umorzy egzekucję z mocy prawa jako nieskuteczną albo poczeka na kolejne wnioski wierzyciela dotyczące poszukiwania majątku/zajęć. Egzekucja wcale nie musi dotyczyć tylko środków z wynagrodzenia. Odpowiadasz za spłatę całym posiadanym majątkiem.

Jak wierzyciel się nie zagapi i bedzie pilnował terminów, to dług nie przedawni się nigdy. Każda akcja przed komornikiem/sądem sprawia, że bieg przedawnienia biegnie od początku. Rosną tylko cały czas koszta.

LukaszGF napisał:
Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?
Jeśli wierzyciel będzie wszczynał co 3 lata egzekucje to nigdy, nawet odsetki się nie przedawnią.

Powrót