przedawnienie długu za usługi telekomunikacyjne z prze 2009 roku

• Autor wątku Autor wątku karol112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam wszystkich i proszę o poradę.
Moja matka emerytka dostała zwykłym listem zawiadomienie od firmy windykacyjnej o tym że ma uregulować dług za nie zapłacone faktury 2700zł za usługi telekomunikacyjne mojego brata, który nie żyje od pięciu lat .Są to faktury z 2004 roku.Czy to jest już przedawnione? Matka mieszkała razem z bratem, list był adresowany na nieżyjącego brata.

Ostatnia edycja:
Przedawnione. Jeśli oczywiście po drodze nie było sprawy w sądzie.
W ogóle to do matki napisali że ma uregulować czy do brata?

Napisali na imię i nazwisko zmarłego brata , adres mają wspólny z matką.
Nie było sprawy w sądzie i do tej pory nie wiedzieliśmy o takim zadłużeniu brata.
Może brat jeszcze jak żył 5 lat temu odbierał jakieś wezwania do zapłaty , ale nie jest nam nic wiadomo o tym.

Ostatnia edycja:
karol112 napisał:
Napisali na imię i nazwisko zmarłego brata
To co Ciebie i Twoją mamę to obchodzi? I skąd wiesz, co napisali? Przecież mama niewątpliwie powiedziała listonoszowi, że adresat nie żyje, prawda?

Nieważne jaka firma, jak nie było sprawy w sądzie to dług przedawniony. Spadkobiercy mogą ponieść zarzut przedawnienia, jeśliby zostali pozwani o zapłatę.

Nie podaję celowo nazwy firmy windykacyjnej . Wiem że pracownicy tych firm są obecni na takich forach jak te ,sugerują działania i podają odpowiedzi korzystne dla nich.

Kolego marian.pazdzioch,
wszystko co piszesz się zgadza, tylko że... taka sprawa najprawdopodobniej nigdy nie zobaczy sądu. Stąd moje pytanie o nazwę firmy, bo z praktyki co niektórych wynika, że w takiej sytuacji można przesłać takiemu przedsiębiorstwu krótką informację, że dłużnik którego firma szuka wezwaniami nie żyje, dołączając odpis skróconego aktu zgonu (myślę, że wystarczy kopia). Potwierdzenie faktu śmierci dokumentem urzędowym prawdopodobnie (właściwie to nie spotkałem się z inną sytuacją) spowoduje zamknięcie sprawy, a co za tym idzie zakończeniem działań windykacyjnych.

Jak wspomniałem wyżej, miałem styczność tylko z kilkoma firmami stąd moje pytanie o nazwę ;)

Nazwa firmy nie ma znaczenia, prawo jest jedno, bez względu co by pisali.

Powrót