Przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku roberto5455
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roberto5455

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam taką sprawę. Otóż została wzięta bez mojej wiedzy pożyczka sms'owa w listopadzie 2012 roku, tyle tytułem wstępu. Pod koniec stycznia tego roku przyszło wezwanie do zapłaty od firmy ultimo, która dług wykupiła. Czytałem, że długi z kredytów przedawniają się po 3 latach, czy w związku z tym firma ta ma prawo dochodzić spłaty tego długu czy też jest on już nieważny. Dodam, że do tej pory nie otrzymywałem żadnych listów/ponagleń zapłaty. Na infolinii Pani powiedziała mi, że sprawa nie była bezczynna i trafiła do sądu w 2014r jednak jakim cudem nic o tym bym nie wiedział.

Czy możecie PAństwo doradzić jak mogę się wybronić przed spłatą tego długu?
Wolałbym właśnie oprzeć się o przedawnienie niż dochodzić sprawy na policji gdyż nie chcę mieć do czynienia z osobą, która te pieniądze bez mojej wiedzy na moje konto pożyczyła

załóż sobie konto na e-sąd być może tam znajdziesz odpowiedzi,

roberto5455 napisał:
została wzięta bez mojej wiedzy pożyczka sms'owa w listopadzie 2012 roku, tyle tytułem wstępu
Jeśli chcesz uzyskać pomoc, niestety zbyt mało tego "wstępu". Opisz dokładniej.
roberto5455 napisał:
Wolałbym właśnie oprzeć się o przedawnienie
Nie ma takiej opcji jeśli poniższe jest prawdą;
roberto5455 napisał:
trafiła do sądu w 2014r

dokładniej:

Ojciec mojego dziecka (z, którym jak już pisałam nie chcę mieć nic do czynienia) podbierał mój dowód i nabrał pełno pseudo pożyczek przez sms'y. Większość jest już spłacona i miałam nadzieję, że to koniec, ale jak widać nie, a naprawdę nie mam ochoty spłacać następnej.

roberto5455 napisał:
podbierał mój dowód i nabrał pełno pseudo pożyczek przez sms'y
Jak rozumiem zostało to zgłoszone na Policji ?

No niestety nie, cała sytuacja miała miejsce prawie 5 lat temu, a dowiedziałam się o tym 2 lata temu kiedy już mieszkałam na drugim końcu polski i nie widziałam sensu rozgrzebywać starych ran

roberto5455 napisał:
dowiedziałam się o tym 2 lata temu kiedy już mieszkałam na drugim końcu polski i nie widziałam sensu rozgrzebywać starych ran
Bez urazy, ale moim zdaniem coś "ściemniasz". Ktoś na Twoje konto podpisuje umowy pożyczki i Ciebie to nie interesuje bo nie chcesz rozgrzebywać starych ran ?
To płać, nie rozgrzebuj, co można więcej doradzić.
P.S.
Zdecyduj się, raz piszesz jak mężczyzna, potem jak kobieta :)

Ostatnia edycja:
jaki interes miałabym w jakimkolwiek ściemnianiu?
Wybacz, ale jeśli nie byłeś nigdy w toksycznym związku kiedy to 2 osoba niszczy Cię psychicznie i fizycznie to tego nie zrozumiesz, nie o to w tym wątku chodzi i nie o taką pomoc prosiłam.

Zresztą, to nie istotne.

Podsumowując:

Jeśli sprawa rzeczywiśćie trafiła do sądu w 2014 to muszę spłacić, tak?
Jeśli sprawa nie trafiła do sądu to mogę spokojnie powołać się na przedawnienie długu, tak?

PS: co do płci, pierwszy post pisał mój obecny partner, który to właśnie zaproponował mi napisanie tutaj, żadna w tym tajemnica

Ostatnia edycja:
Powrót