Przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku Roxon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roxon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Ostatnim czasy miałem dość żywą dyskusję z pewną osobą na temat przedawnienia się długu z pożyczki. W jaki sposób przedawnia się taki dług?
Powiedzmy że dana osoba spłaci całą kwotę kapitału, ale nie spłaca wartości odsetek. Czy taka osoba może czuć się bezkarna? Powiedzmy że ta dana osoba nie pracuje i nie ma mieszkania - komornik nie ma co zabrać.

Czy firmy, które odkupują dług nie ściągną go w np. 9 lat to mogą "odprzedać go" dalej? Czy wtedy ten okres 10 lat naliczany jest od nowa czy może po tych 10 latach taki oszust jest czysty?

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Regand, sytuacja nie dotyczy mnie i podałem prosty przykład żeby jakoś to zobrazować :)
Powiedzmy że np. kredyt będzie na 5 lat na kwotę 10 000 zł.

Stworze dalej warunki doświadczalne i załóżmy że okres spłaty rat już się zakończył, spłacono tylko 10 000 zł i została wartość odsetek np. 3 000 zł (oczywiście to wszystko hipotetyczne).

Co wtedy się dzieję z takim długiem i dłużnikiem, jeżeli jak pisałem wcześniej: Dana osoba nie pracuje i nie ma np. mieszkania, samochodu, a rzeczy które są w mieszkaniu z adresu zameldowania są traktowane jako przedmioty innej osoby (spokrewnionej - właściciela mieszkania).

Powrócę do początku i pozwolę zacytować główne pytanie :)
"Czy firmy, które odkupują dług nie ściągną go w np. 9 lat to mogą "odprzedać go" dalej? Czy wtedy ten okres 10 lat naliczany jest od nowa czy może po tych 10 latach taki oszust jest czysty?"

Wydaje mi się że ten okres przedawnienia trwa 10 lat ale mogę się mylić. Jeżeli nie mam racji to załóżmy że ten okres jest inny.

Masz złe pojęcie bo termin przedawnienia to 3 lata, a nie 10.

10-letnie przedawnienie ma miejsce jeżeli dane roszczenie jest stwierdzone tytułem wykonawczym - nakazem zapłaty lub wyrokiem, czyli sprawa była już w sądzie.

A wyprzedzając inne pytanie to jeżeli firma A ma tytuł wykonawczy na dane zobowiązanie i sprzedaje dług firmie B to firma ma co do zasady 10 lat na jego dochodzenie chyba, że w okresie tych 10 lat dokona przerwania biegu przedawnienia np. wszczynając egzekucję komorniczą.

Roxon napisał:
Stworze dalej warunki doświadczalne i załóżmy że okres spłaty rat już się zakończył, spłacono tylko 10 000 zł i została wartość odsetek np. 3 000 zł (oczywiście to wszystko hipotetyczne).
Hipotetycznie to sobie nie stworzysz harmonogramu spłaty, a to istotne w kontekście art. 120 k.c.

Powrót