Przedawnienie długu

• Autor wątku Autor wątku grzegorzkrycki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
grzegorzkrycki

grzegorzkrycki

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Kiedy następuje przedawnienie wierzytelności stwierdzonej prawomocnym wyrokiem z 26 lipca 2019? Czy sąd wyda tytuł wykonawczy po 1 stycznia 2026 roku? Dług w firmie telekomunikacyjnej..

art. 125 kc.
Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd przedawnia się z upływem sześciu lat. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.
grzegorzkrycki napisał:
Czy sąd wyda tytuł wykonawczy po 1 stycznia 2026 roku? Dług w firmie telekomunikacyjnej..
według mojej oceny, jeżeli wyrok uzyskał prawomocność w tym samym roku czyli 2019, to jeżeli wniosek o nadanie klauzuli wykonalności prawomocnemu orzeczeniu sądu zostanie nadany listem poleconym przez powoda w dniu 31.12.2025 roku, to niestety sąd nada klauzulę wykonalności do prawomocnego wyroku.

robinson21 napisał:
Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenie okresowe należne w przyszłości przedawnia się z upływem trzech lat.
To były co miesięczne faktury za usługi telekomunikacyjne oraz raty za smartfona, więc z tego wynika, że przedawnienie nastąpiło z końcem 2022 roku? Dobrze rozumiem? Dodam, że firma telekomunikacyjna wpisała mnie do KRD.

grzegorzkrycki napisał:
To były co miesięczne faktury za usługi telekomunikacyjne oraz raty za smartfona, więc z tego wynika, że przedawnienie nastąpiło z końcem 2022 roku? Dobrze rozumiem?
nie, czytaj ze zrozumieniem wcześniejszą moją wypowiedź
grzegorzkrycki napisał:
Dodam, że firma telekomunikacyjna wpisała mnie do KRD.
nie istotne dla sprawy sądowej,

Powrót