Przedawnienie kary za przejazd

• Autor wątku Autor wątku adamk881
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamk881

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, dziś w skrzynce znalazłem list adresowany do żony, załączam skan tego listu
83663d0864d624bam.jpg
[/URL][/IMG]
i proszę o pomoc, nie wiem czy przypadkiem kara ta nie jest przedawniona? Jest tam data 2005rok.
Proszę w razie możliwości podać artykuły czy ustawy w ktorych mowa jest o takich własnie przedawnieniach, zebym mogl spokojnie zonie przedstawic stanowisko jakie macie Panstwo na ten temat.
Dziękuje

przedawnienie

Teoretycznie w tego typy przejezdzie zadanie zaplaty przedawnia sie po 1 roku od dnia wystawienia oplaty dodatkowej , jednak gdzie kiedys czytalem ze wierzyciel poprzez pewne dzialania typu - wyslanie pisma ponaglajacego - niejako rozpoczyna ten okres 1 roku od nowa. Jednaklze mysle ze pismo wyslane poczta zwykla - a nie polecona nie ma wartosci prawnego dokumentu - poczta zwykla nie zawsze moze dojsc do adresata co oznacza ze osoba zainteresowna nie zostala formalnie powiadomiona.

co do części - strasznie policją i dodatkową odpowiedzialnością. Sprawy przedawnienia reguluje art 45 kodeksu wykroczeń. Poza tym nie zostały spełnione przesłanki okreslone w art. 121 kw.

OK, teraz już jest. Wcześniej miałem puste pole pomiędzy znacznikami IMG.

To straszenie policją niesamowicie mnie rozbawiło. Szczególnie jak zapoznałem się z treścią w/w artykułu z Kodeksu wykroczeń. Naprawdę żenujące działania ze strony firmy windykacyjnej. Ale ważne, że klient przestraszony i może zapłaci kasę...

Ostatnia edycja:
devil_tg napisał:
Teoretycznie w tego typy przejezdzie zadanie zaplaty przedawnia sie po 1 roku od dnia wystawienia oplaty dodatkowej , jednak gdzie kiedys czytalem ze wierzyciel poprzez pewne dzialania typu - wyslanie pisma ponaglajacego - niejako rozpoczyna ten okres 1 roku od nowa. Jednaklze mysle ze pismo wyslane poczta zwykla - a nie polecona nie ma wartosci prawnego dokumentu - poczta zwykla nie zawsze moze dojsc do adresata co oznacza ze osoba zainteresowna nie zostala formalnie powiadomiona.

zgadzam się co do części dotyczącej doręczenia. Nie maja jak Ci udowodnić, że pismo dostałeś, a tym samym nie mogą udowodnić, że podjęli jakiekolwiek czynności hamujące bieg przedawnienia.
ale skąd te informacje dotyczące jednego roku? wydaje mi się, że sytuacja ta podlega kodeksowi cywilnemu jako normalna umowa cywilnoprawna. "ja płacę, a przedsiębiorstwo zobowiązuje się do przewozu". dlatego wydaje mi się, że ta sytuacja podchodzi pod artykuł 118 KC. Są to roszczenia związane z prowadzeniem dzialalności gospodarczej (ze strony przewoźnika) i przedawniają się z upływem 3 lat. Oczywiście, jezeli wcześniej nie został przerwany w jakikolwiek sposób bieg przedawnienia.

.

mam podobna sytuacja, tyle ze z pkp, wiec pozwole sobie podczepic sie pod temat

w 2002r dostalem zlapany przez "kanarow" na jezdzie z biletem szkolnym bez waznej legitymacji szkolnej, za co zostalem ukarany madatem, nie zaplacilem go, bo wtedy balem sie do tego przyznac rodzicom :) pamietam, ze jakies pol roku pozniej przyszlo pismo z nakazem do zaplaty, sadowe, oczywiscie zignorowalem..
sprawa jako mily prezent od pkp, wrocila dzisiaj, po 5 latach, tzn. dostalem zwykly list z firmy windykacyjnej z "pogrozkami" czynnosciami komorniczymi i wpisem do KRD, w zwiazku z tym mam pytanie do Was, czy sprawa tego typu sie przedawnia, jesli tak, to po jakim czasie, bo raz czytam 3 lata, innym 5, jeszcze innym 10 lat..

Powrót