Przedawnienie kredytu/hipoteka w KW

• Autor wątku Autor wątku bartasvw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartasvw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Mój ojciec miał firmę w 2009 wziął kredyt 200 000 zł termin zapłaty w KW widnieje 2012 do tego odsetki 100 000 zł(takie są zapisy w KW w dziale IV), ojciec niedawno zmarł. Zastanawiam się czy przyjąć majątek po ojcu czy go odrzucić. Nieruchomości z firmy ojca ostatniej wyceny komorniczej oszacował na 1200 000 zł licytacja ostatnia luty 2016, w KW są jeszcze inne wierzytelności które mają roszczenia z okresu ponad 9 lat. (wszędzie jest przy roszczeniach wpis hipoteka). Zastanawiam się czy dług kredyt ojca uległ przedawnieniu i inne roszczenia np. pracowników którzy wpisali się w KW (hipotekę). Co trzeba zrobić aby to sprawdzić. Czy dług narósł o wiele więcej czy informacje z KW są aktualne? Proszę o pomoc i o odpowiedz! Pozdrawiam!

bartasvw napisał:
Witam! Mój ojciec miał firmę w 2009 wziął kredyt 200 000 zł termin zapłaty w KW widnieje 2012 do tego odsetki 100 000 zł(takie są zapisy w KW w dziale IV), ojciec niedawno zmarł. Zastanawiam się czy przyjąć majątek po ojcu czy go odrzucić. Nieruchomości z firmy ojca ostatniej wyceny komorniczej oszacował na 1200 000 zł licytacja ostatnia luty 2016, w KW są jeszcze inne wierzytelności które mają roszczenia z okresu ponad 9 lat. (wszędzie jest przy roszczeniach wpis hipoteka). Zastanawiam się czy dług kredyt ojca uległ przedawnieniu i inne roszczenia np. pracowników którzy wpisali się w KW (hipotekę). Co trzeba zrobić aby to sprawdzić. Czy dług narósł o wiele więcej czy informacje z KW są aktualne? Proszę o pomoc i o odpowiedz! Pozdrawiam!

Jeżeli jest prowadzona egzekucja to bieg przedawnienia został przerwany...

prowadzona i chyba zakończona bo ostatnio była 2016 roku kiedy się przedawnia kredyt w banku?

kiedy się przedawnia kredyt w banku?
W tym przypadku (hipotek) nie ma to najmniejszego znaczenia. Roszczenie nie jest przedawnione a nawet gdyby uległo przedawnieniu, to przestajesz być dłużnikiem osobistym ale jesteś dłużnikiem rzeczowym. Czytaj art. 77 ustawy o księgach wieczystych i hipotece.

czyli jak przyjmę spadek czyli dom i budynki po firmie ojca to mogą mi wejść na mój majątek np. mój dom osobisty czy nie? czy będą ściągać dług tylko z nieruchomości po ojcu? A przedawnienie kredytu po ilu latach występuję (tzn. przedawnienie odsetek)

bartasvw napisał:
czyli jak przyjmę spadek czyli dom i budynki po firmie ojca to mogą mi wejść na mój majątek np. mój dom osobisty czy nie? czy będą ściągać dług tylko z nieruchomości po ojcu? A przedawnienie kredytu po ilu latach występuję (tzn. przedawnienie odsetek)

Jeżeli Twój ojciec zmarł po dacie 18 października 2015r., to "z urzędu" odziedziczysz spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Oznacza to że Twoja odpowiedzialność za długi będzie ograniczona tylko do wartości tego, co stanowiło majątek wchodzący w skład spadku.

czyli mój osobisty majątek np. dom może zostać przez komornika sprzedany żeby spłacić wierzycieli? Czy nie? Pytam ponieważ jest to ważne. I jeszcze jedno pytanie jak zrobić ten inwentarz i ile to może kosztować? W KW jest kilku wierzycieli których roszczenia się już przedawniły jak ich wyrzucić z KW? Mogę podać nr. KW jakby chciał ktoś zerknąć bo na końcu w dziale III jest informacja komornika cytuję: POSTANOWIENIE W PRZEDMIOCIE UMORZENIA POSTĘPOWANIA EGZEKUCYJNEGO.Co to oznacza?

Ostatnia edycja:
bartasvw napisał:
czyli mój osobisty np. dom może np. zostać przez komornika sprzedany? Czy nie? Pytam ponieważ jest to ważne. I jeszcze jedno pytanie jak zrobić ten inwentarz i ile to kosztuje?

Nie może, gdyż nie wchodzi w skład masy spadkowej.

Kwestia "ile to będzie kosztować" zależy od bardzo wielu czynników... Zainteresuj się tematyką.

Ostatnia edycja:
Chyba odpowiedzialność za długi spadkowe spadkobierców jest do wartości czynnej masy spadku określonej w spisie inwentarza a nie z masy spadku. Tak ogólnie.

Poza tym powstaje pytanie czy art.77 Ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie jest przypadkiem niezgodny z konstytucją w świetle orzeczenia TK o zobowiązaniach podatkowych zabezpieczonych hipoteką, które to zobowiązania przedawniają się w tym samym terminie co te bez zabezpieczenia hipoteką.

Ostatnia edycja:
czyli jak? Nie mogą wejść na pensje i zabrać mój dom? Będą tylko ściągać dług ze spadku?

pytanie czy art.77 Ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie jest przypadkiem niezgodny z konstytucją w świetle orzeczenia TK o zobowiązaniach podatkowych zabezpieczonych hipoteką,
Z tego co wiem, to nie ma jeszcze orzeczenia w tej sprawie.

Nie mogą wejść na pensje i zabrać mój dom?
Mogą, przeciez otrzymałeś tą informację w #9, odpowiadasz do wartości czynnej masy spadku.

Będą tylko ściągać dług ze spadku?
Z czego, to już od nich zależy.

Najpierw jednak trzeba ustalić, czy dług nie jest przedawniony, bo jeśli jest - to mogą tylko z tych nieruchomości.

3 lata kredyt hipoteczny również?. A jak wyrzucić pracowników z hipoteki jak już się roszczenie przedawniło?

Powrót