Przedawnienie nakazu zapłaty po 10 latach

• Autor wątku Autor wątku bartwili
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartwili

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
W 2003 roku dostałem mandat za przejazd bez biletu .W styczniu 2004 roku zapłaciłem należność głowną . 2004.03.31 został wydany sądowy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym o odsetki i koszty.Razem 384 zł. Do 20.05.2014 poza 4 ponagleniami nie było żadnych wniosków o wszczęcie egzekucji do komornika lub wniosków do sądu od wierzyciela. Tego dnia (20.05.2014) przyszło ponaglenie z informacją że jeżeli nie zapłacę sprawa zostanie przekazana do komornika z wnioskiem o wszczęcie egzekucji. Wydaje mi się że po 10 latach i 2 miesiącach od daty wdania nakazu i bez wniosków o wszczęcie egzekucji sprawa ta przedawniła się . Czy tak jest w rzeczywistości?

Należność zasądzona przez sąd (tu nakazem zapłaty) przedawnia się po upływie lat 10 od daty uprawomocnienia. Bieg terminu przedawnienia przerywa jednak m.in. każde postępowanie przed sądem (np. o nadanie klauzuli wykonalności). Napisz z jakiej daty jest ostatnia klauzula wykonalności.

z 2004.03.31

bartwili napisał:
Pomyśl trochę. Wcześniej napisałeś, że 31.03.2004 r. został wydany nakaz zapłaty. Teraz piszesz, że klauzula wykonalności jest z tego samego dnia. Czary?

Jedyne pismo jakie ostatnio dostałem to ponaglenie w którym jest data wydania nakazu 2004-03-31 żadnej informacji o uprawomocnieniu nie otrzymałem . Nie otrzymałem też żadnego dokumentu o przekazaniu do komornika. Więc wydawało mi się że jest to ta data.

Musisz więc ustalić datę klauzuli wykonalności. Od niej zależy, czy należność uległa przedawnieniu i tym samym, czy warto występować z pozwem opozycyjnym. Spiesz się. Jeśli przedawnienie nie nastąpiło (a tak prawdopodobnie jest), to szybko wpłać zaległość wierzycielowi zanim złoży on wniosek egzekucyjny. Aby z 300 zł nie zrobiło się 700 zł.

W jaki sposób ustalić tę datę? Nie otrzymałem zadnych dokumentów z sądu jedyne co mam to Nr prot. i Sygnaturę nakazu/wyroku.

To wiem. Z oczywistych powodów wierzyciela nie zamierzam się pytać . Natomiast nie mam żadnych informacji w którym sądzie była prowadzona ta sprawa.

Ale niekoniecznie można uzyskać prawidłową odpowiedź.

Powrót