przedawnienie nakazu zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku kedzior83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kedzior83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2000 roku Dziadek najprawdopodobniej wziął pożyczkę w SKOK. Dziadek zmarł IX.2003. Spadek został przyjęty wprost przez mamę i jej rodzeństwo oraz babcię. Rok temu przyszło zawiadomienie o przelewie wierzytelności. Przedwczoraj mama otrzymała wezwanie od komornika w celu złożenia wyjaśnień, a wraz z nim:
- zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
- nakaz zapłaty z 5.04.2001, (prawomocny 27.04.2001)
- postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazu zapłaty na rzecz nowego wierzyciela przeciwko następcom prawnym Dziadka z 17.02.2016
- postanowienie o przyznaniu wierzycielowi od dłużników kosztów zastępstwa prawnego 1200 zł

Mam pytania:
1) Czy nakaz jest przedawniony? Rodzina Dziadka nigdy nie widziała wcześniej żadnego pisma od komornika, nakazu od Sądu, ani że Dziadek wziął pożyczkę, czy miał długi
2) Czy zasadne będzie zażalenie na postanowienie o klauzuli wykonalności?
3) Czy trzeba wnieść powództwo przeciwegzekucyjne?
3) Na nakazie jest 3 tys. zł należności głównej + 80% odsetek rocznie, oraz 1.5 tys kosztów procesu. Komornik żąda 19 tys. odsetek. Czy powinno się napisać skargę na komornika podnosząc przedawnienie części odsetek?
4) Gdzie (oprócz u Wierzyciela) mogę sprawdzić, czy była prowadzona egzekucja z nakazu zapłaty?

Ostatnia edycja:
1. To jest prawdopodobne, acz nic pewnego. Każdorazowe wszczęcie egzekucji przerywa bieg przedawnienia, podobnie z postępowaniem klauzulowym (ale chyba o tym wiesz, patrząc na pkt 4)
2. W mojej ocenie - nie. Przedawnienie jest zarzutem materialnoprawnym, które w postępowaniu klauzulowym jest irrelewantne.
3. wypadałoby jeżeli "mama" nie chce tego zapłacić.
3. Przedawnienie jest zarzutem materialnoprawnym, które w postępowaniu egzekucyjnym jest irrelewantne. Możesz co najwyżej spróbować skarżyć postanowienie o przyznaniu wierzycielowi od dłużników kosztów zastępstwa prawnego, ale z chwilą umorzenia egzekucji ono straci moc, więc skarga na komornika będzie bezcelowa.
4. Ty raczej nie możesz. Mama już prędzej. W Polsce jest około 1500 komorników. Trzeba by każdego oddzielnie zapytać, najlepiej pisemnie.

4. Najlepiej na samym nakazie zapłaty. Komornik ma obowiązek po zakończeniu egzekucji "zaznaczyć wynik egzekucji" na tytule wykonawczym, z takich "zaznaczeń" (najczęściej pieczęć, m.in. z sygnaturami spraw i datami umorzeń) będą wynikały losy tego nakazu. Zakładając, że każdy komornik tego obowiązku dopełnił, co nie wszystkim się zdarza.

Niemniej jednak sprawa wygląda na przedawnioną i to w całości, choć to zależy również od daty nabycia spadku, czy też faktycznego umorzenia egzekucji przeciwko zmarłemu i daty zwrotu tytułu wykonawczego przez komornika wierzycielowi.

Dziękuje za odpowiedzi.

4. Na nakazie zapłaty nie ma żadnej informacji o wynikach egzekucji.

mam jeszcze pytanie:
5. W przypadku powództwa przeciwegzekucyjnego z wnioskiem o zabezpieczenie, jak szybko sąd może wydać postanowienie o wstrzymaniu egzekucji? Chodzi mi o to czy jest duże ryzyko, że komornik w tym czasie zdąży coś zająć i sprzedać za grosze.

003użytkownikforum napisał:
Niemniej jednak sprawa wygląda na przedawnioną i to w całości, choć to zależy również od daty nabycia spadku,
Data nabycia spadku nie ma nic do rzeczy
kedzior83 napisał:
4. Na nakazie zapłaty nie ma żadnej informacji o wynikach egzekucji.

mam jeszcze pytanie:
5. W przypadku powództwa przeciwegzekucyjnego z wnioskiem o zabezpieczenie, jak szybko sąd może wydać postanowienie o wstrzymaniu egzekucji? Chodzi mi o to czy jest duże ryzyko, że komornik w tym czasie zdąży coś zająć i sprzedać za grosze.
4. Jaka jest data nadania klauzuli na SKOK? Czy w ogóle takowej nie było? Od tego faktu wiele w sprawie zależy
5. Raczej szybko, moim zdaniem do miesiąca.
Musisz odpowiedzieć na wskazany przeze mnie punkt 4. Warianty są takie, że albo oddalasz sprawę w całości, albo pozostanie ograniczyć odsetki bądź walczyć o całość poprzez ubicie klauzuli

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
4. Jaka jest data nadania klauzuli na SKOK? Czy w ogóle takowej nie było? Od tego faktu wiele w sprawie zależy
jest klauzula z 7.11.2001 takiej treści: "(...) Sąd (...) poleca i rozkazuje wszystkim urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienie tytułu niniejszego wykonały (...)"
marian.pazdzioch napisał:
walczyć o całość poprzez ubicie klauzuli
proszę o wyjaśnienie na jakiej podstawie

Jeśli jest klauzula z 2001, dalej z 2016 i w międzyczasie nic - to powództwo z art. 840 KPC i nic poza tym

Powrót