K
kedzior83
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
W 2000 roku Dziadek najprawdopodobniej wziął pożyczkę w SKOK. Dziadek zmarł IX.2003. Spadek został przyjęty wprost przez mamę i jej rodzeństwo oraz babcię. Rok temu przyszło zawiadomienie o przelewie wierzytelności. Przedwczoraj mama otrzymała wezwanie od komornika w celu złożenia wyjaśnień, a wraz z nim:
- zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
- nakaz zapłaty z 5.04.2001, (prawomocny 27.04.2001)
- postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazu zapłaty na rzecz nowego wierzyciela przeciwko następcom prawnym Dziadka z 17.02.2016
- postanowienie o przyznaniu wierzycielowi od dłużników kosztów zastępstwa prawnego 1200 zł
Mam pytania:
1) Czy nakaz jest przedawniony? Rodzina Dziadka nigdy nie widziała wcześniej żadnego pisma od komornika, nakazu od Sądu, ani że Dziadek wziął pożyczkę, czy miał długi
2) Czy zasadne będzie zażalenie na postanowienie o klauzuli wykonalności?
3) Czy trzeba wnieść powództwo przeciwegzekucyjne?
3) Na nakazie jest 3 tys. zł należności głównej + 80% odsetek rocznie, oraz 1.5 tys kosztów procesu. Komornik żąda 19 tys. odsetek. Czy powinno się napisać skargę na komornika podnosząc przedawnienie części odsetek?
4) Gdzie (oprócz u Wierzyciela) mogę sprawdzić, czy była prowadzona egzekucja z nakazu zapłaty?
- zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
- nakaz zapłaty z 5.04.2001, (prawomocny 27.04.2001)
- postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazu zapłaty na rzecz nowego wierzyciela przeciwko następcom prawnym Dziadka z 17.02.2016
- postanowienie o przyznaniu wierzycielowi od dłużników kosztów zastępstwa prawnego 1200 zł
Mam pytania:
1) Czy nakaz jest przedawniony? Rodzina Dziadka nigdy nie widziała wcześniej żadnego pisma od komornika, nakazu od Sądu, ani że Dziadek wziął pożyczkę, czy miał długi
2) Czy zasadne będzie zażalenie na postanowienie o klauzuli wykonalności?
3) Czy trzeba wnieść powództwo przeciwegzekucyjne?
3) Na nakazie jest 3 tys. zł należności głównej + 80% odsetek rocznie, oraz 1.5 tys kosztów procesu. Komornik żąda 19 tys. odsetek. Czy powinno się napisać skargę na komornika podnosząc przedawnienie części odsetek?
4) Gdzie (oprócz u Wierzyciela) mogę sprawdzić, czy była prowadzona egzekucja z nakazu zapłaty?
Ostatnia edycja: