Przedawnienie opłat za studia na uczelni publicznej - kiedy?

• Autor wątku Autor wątku st_poz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

st_poz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
W marcu 2012 roku zapisałem się na studia niestacjonarne na uczelni publicznej. Niestety, z przyczyn losowych nigdy nie rozpocząłem tych studiów (legitymację oraz indeks miałem, wcześniej studiowałem dziennie na tej samej uczelni, w marcu 2012 przeniosłem się na studia zaoczne na tym samym kierunku).

Uczelnia skreśliła mnie z listy studentów po roku, w marcu 2013 roku. Według uczelni mam zaległe opłaty za czesne za 3 semestry (letni w 2012, zimowy 2012/2013, oraz letni 2013 - przed tym semestrem zostałem skreślony z listy studentów).

Z uwagi na fakt iż zostałem skreślony w marcu 2013 wszelkie opłaty których uczelnia ode mnie żąda po tym terminie są nieważne. Co jednak z poprzednimi opłatami?

Aktualnie uczelnia wysłała do mnie wezwanie do zapłaty (wraz z wyszczególnioną listą brakujących wpłat), z informacją iż jeśli nie ureguluję należności zostanę skreślony z listy studentów - mimo że zostałem już skreślony 4 lata temu ;)

Czy w mojej sytuacji ma zastosowanie art. 160a ust. 7 Prawa o szkolnictwie wyższym i trzyletni termin przedawnienia?

st_poz napisał:
Czy w mojej sytuacji ma zastosowanie art. 160a ust. 7 Prawa o szkolnictwie wyższym i trzyletni termin przedawnienia?
Tak, jest pan "kryty" na podstawie art 32 Ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw Dz.U. z 2014 r. poz. 1198

HenRab napisał:
Tak, jest pan "kryty" na podstawie art 32 Ustawy o zmianie ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw Dz.U. z 2014 r. poz. 1198

Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem też że uchwała SN (sygnatura akt III CZP 67/15) ma takie brzmienie ponieważ sprawa trafiła do sądu przed wejściem w życie aktualizacji ustawy?

Spotkałem się jeszcze z opinią jednego adwokata:
"Należy zatem dodatkowo rozstrzygnąć, jak przedawniają się roszczenia, które w chwili wejścia w życie nowelizacji nie były przedawnione przy zastosowaniu dziesięcioletniego terminu przedawnienia. Ogólne zasady intertemporalne mogą wskazywać na zastosowanie krótszego terminu, liczonego od daty wejścia w życie nowelizacji"
oraz sądu:
"Sąd Okręgowy postuluje, by przy wykładni normy intertemporalnej z art. 32 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. posiłkować się w drodze analogii przepisem art. XXXV przepisów wprowadzających kodeks cywilny. Zgodnie z jego treścią, jeżeli wskutek wejścia w życie nowej ustawy ulega skróceniu termin przedawnienia, który był przewidziany dotychczas, bieg przedawnienia skróconego rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Przepis ten przewiduje przy tym wyjątek od tej reguły stanowiąc, że jeżeli bieg dłuższego terminu z normy dotychczasowej skończyłby się wcześniej, aniżeli bieg krótszego terminu, liczonego od dnia wejścia w życie nowej ustawy, roszczenie przedawnia się z terminem wcześniejszym, czyli z terminem ze skreślonego przepisu."

Z tego wynika że niektóre sądy mogą liczyć datę przedawnienia jako trzy lata od 1.10.2014?

Znalazłem też kilka orzeczeń "na moją korzyść":
II C 1458/16
I C 854/16

st_poz napisał:
Z tego wynika że niektóre sądy mogą liczyć datę przedawnienia jako trzy lata od 1.10.2014?
Sądy sa niezawisłe,więć mają swobodę orzekania - po to jest instancyjność postępowania by to weryfikować.
Dla mnie przepis jest jasny,i roszczenie, w myśl tego co pan przedstawił powyzej - jest przedawnione.
Zresztą to pierwsze orzeczenie (II Ca 68/16 SO w Poznaniu) poszło jeszcze inną drogą przyjmujac trzyletni termin z 118 kc.

Powrót