Przedawnienie płatności

• Autor wątku Autor wątku norbi19781
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbi19781

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam :)

Zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi na 3 pytania:

1. Po jakim okresie przedawnia się dług w ZUS (zaległe składki ściągane przez komornika US)?

2. Po jakim czasie ulega przedawnieniu niespłacony kredyt w Banku wzięty na firmę?

3. Niezapłacona należność za fakturę- ile mam czasu zgodnie z Prawem na ściągnięcie należności z dłużnika (firma)?

1. 10
2. 3
3. 2 lata, gdy fakturę wystawiła firma.

radpor napisał:
3. 2 lata, gdy fakturę wystawiła firma.

Dzięki :)
Co w przypadku gdy proces windykacyjny już ruszył? Czy nadal termin ściągania długu jest do 2 lat od terminu w którym faktura miała być zapłacona?
W przypadku odpowiedzi, prosiłbym o podanie podstawy prawnej.

Ostatnia edycja:
radpor napisał:
art. 117 -125 k.c.

Dziękuję za podanie podstawy prawnej.
Jak ją zastosować do postawionego przeze mnie wcześniej pytania. Proszę wybaczyć ale język prawniczy jest dla mnie trudny.
Opiszę obrazowo sytuację:

Do zapłacenia w ratach była faktura, której termin ostatniej wpłaty był do połowy stycznia 2009. W połowie stycznia 2011 (pięć dni przed upływem okresy 2 lat od daty wymagania płatności) o dług upomniała się firma windykacyjna z żądaniem zapłaty całej faktury. Na dzień dzisiejszy mogę udowodnić zapłatę części tej faktury. Firma windykacyjna uznała tą część i domaga się zapłaty reszty.
Czy w świetle prawa płatność za tą fakturę uległa przedawnieniu, czy nie?
Jeśli tak to na który konkretnie art. KC. mogę się powołać rozmawiając z firmą windykacyjną?

Powrót