Przedawnienie pożyczki prywatnej

• Autor wątku Autor wątku michalpokor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalpokor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

jeżeli zawarto umowę pożyczkową od prywatnej osoby (na potrzeby prywatne, bez działałności gospodarczej) 14.06.2016 roku, a zostało przesłane wezwanie do zapłaty (pierwsze jakiekolwiek w tej sprawie, wcześniej nie było jakiekolwiek próby nawiązania kontaktu czy jakiegokolwiek wezwania) dokładnie 27.08.2024 - czy taki dług się już przedawnia? Czytałem Art. 118. - [Terminy przedawnienia] - Kodeks cywilny:

Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata. Jednakże koniec terminu przedawnienia przypada na ostatni dzień roku kalendarzowego, chyba że termin przedawnienia jest krótszy niż dwa lata.

Natomiast chciałbym się upewnić, z góry dziękuję za pomoc.

Wg mnie się przedawnił - ALE standardowo dodam, że przedawnienie nie oznacza, że dług zniknął - nadal należy go spłacić.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam oczywiście tego świadomość. A jak sytuacja wygląda w przypadku ogłoszenia przez dłużnika upadłości w dniu 7.12.2023? To upadłość zatwierdzona przez Sąd.

Pytanie podstawowe brzmi kiedy zgodnie z umową pożyczka miała być zwrócona? Bo przedawnienie liczy się od daty wymagalności, a nie dnia zawarcia umowy.

W umowie nie było określonego żadnego, dokładnego terminu spłaty.

To w takim razie pożyczka była na czas nieoznaczony. Musisz zatem ją wypowiedzieć. Po upływie terminu zwrotu możesz wezwać do jej zapłaty, a potem pozwać pożyczkobiorcę do sądu.

Przepis prawny:
Art. 723.
Jeżeli termin zwrotu pożyczki nie jest oznaczony, dłużnik obowiązany jest zwrócić pożyczkę w ciągu sześciu tygodni po wypowiedzeniu przez dającego pożyczkę.

Powrót