przedawnienie proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku krzysztoff.f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztoff.f

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam kilka dni temu otrzymałem pismo Kancelarii Navi Lex o zmianie wierzyciela oraz Wezwanie do zapłaty zadłużeni wynikającego z umowy ..... zawartej 18.10.2010r. wcześniej przez dłuższy czas kilku lat nie odzywano się do mnie. czy ten dług jest przedawniony ? jak tak to co robić gdzie pisać ? proszę o pomoc.

Napisz, co to za umowa. Kredyt bankowy, chwilówka, zobowiązanie zabezpieczone hipoteką, coś telekomunikacyjnego? Tak to w ogóle nie wiadomo, co Ci napisać...

Dlatego nie wiem co robic i czy czekac. A czytalem ze po 3 latach dlug ulega przedawnieniu.

A powiedz, czy wierzyciel poprzedni występował do sądu, był wydany nakaz zapłaty, był jakiś komornik?

Nie nie mialem zadnego konornika nawet ze tak powiem nie upominali sie. Nie pamietam kiedy ostatni raz dostalem jakies pismo odnosnie zaplaty.

Jesli chodzi o jakie kolwiek deklaracje splaty to napewno nie bylo przez 3 lata minimum. Nie wiem czy dzwonic mam do tej firmy ? Pytac o cos ?

Bardzo prosze o pomoc gdyz mialem sie odezwac do 14 dni badz zaplacic nie wiem co moze stac sie po uplywie terminu.

Prawdopodobnie sprawa jest przedawniona - ale to Ty musisz sprawdzic papiery, bo my ich przecież nie mamy. Sama zmiana wierzyciela terminu przedawnienia nie przerwała, nawet gdyby windykator sie przy tym upierał.

Ok czyli mam dzialac. Musze pismo do wierzyciela i do sadu ? Czy najpierw do wierzyciela ?

no nie było ale czytałem że ...to znaczy tak zrozumiałem że muszę napisać do sądu o rozpoczęcie sprawy o przedawnienie ale tak jak mówię nie orientuje się w tych sprawach dlatego proszę o pomoc.

a gdzie mam napisać do windykatora najpierw ?

Nic nie rób. Czekaj na ruch z ich strony, dopiero wtedy przed sądem podniesiesz zarzut przedawnienia. Tyle w temacie.

Ok dziekuje. Za pomoc.

Witam. Dostalem pismo z sadu :( z nakazem zaplaty. W czwartek bede mial pismo to bede wiecej wiedzial. Nie dobrze mam nadzieje ze bedzie mozna cos w tej sprawie zrobic.

Mam tylko nadzieje ze cos w tej sprawie bedzie dalo sie zrobic bo nawet jesli dlugi powinno sie splacac to naprawde nie mam mizliwosci splaty gdyz mam inne zobowiazania ktore na dobre kilka kilkanascie lat obciazaja moj portfel.

Powrót