Przedawnienie roszczeń od Paypala

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 899
Witam,

Kupujący zza granicy przelał znajomemu kasę na konto PayPal ( wysyłka towaru elektroniczna)
Pieniądze zostały z konta Paypal wypłacone. Kupujący zgłosił do PayPal'a - że nic nie otrzymał i Paypal zrobił debet na koncie domagając się uzupełnienie konta....

Kiedy nastąpi przedawnienie roszczeń od PP ?

A co Twój znajomy odpowiedział PayPalowi na informację o skardze kupującego?
Przecież wypełnia się formularz, wysyłka skan potwierdzenia nadania i PayPal sprawę zamyka.

Rewe napisał:
Kiedy nastąpi przedawnienie roszczeń od PP ?
Kol. rafmik, przecież założyciel wątku nie pyta jak sprawę wyjaśnić, tylko jak uniknąć zapłaty. Łatwo się domyślić, że nie wysłał towaru.

Robilee napisał:
Łatwo się domyślić, że nie wysłał towaru.

Robilee chyba u ciebie ciężko z tym łatwym myśleniem :what:. Lubię takich wszystkowiedzących specjalistów z morskiej pianki.:lol::lol::lol:

Ostatnia edycja:
rafmik napisał:
A co Twój znajomy odpowiedział PayPalowi na informację o skardze kupującego?
Przecież wypełnia się formularz, wysyłka skan potwierdzenia nadania i PayPal sprawę zamyka.

Wysyłka była w formie elektronicznej ( jakiś programik czy coś takiego). Oczywiście po stwierdzeniu debetu na koncie została wysłana reklamacja. Paypal odpisał, że mają prawo cofnąć środki nawet 180 dni po transakcji. Napisali, że odbiorca zgłosił fakt nieotrzymania "towaru" oraz nie miał zweryfikowanego konta i dlatego cofnęli wpłatę. :mad:
Nadmienię, że pieniądze leżały sobie na koncie ponad miesiąc. Następnie zostały wypłacone a debet został zrobiony prawie 2 m-ce od transakcji !

Teraz otrzymał maila od jakiejś firmy windykacyjnej, żeby zwrócić pieniądze. niby DLACZEGO ? Poza tym od pechowej transakcji minęło już 27 m-cy. Jeżeli działalność Paypala można uznać za działalność bankową ( prowadzenie konta) to sprawa jest przedawniona ( 2 lata).
Szukam pomocy ekspertów a nie nawiedzonych jasnowidzów w rodzaju jakiegoś robilee :grin::grin::grin:

Rewe napisał:
Szukam pomocy ekspertów a nie nawiedzonych jasnowidzów w rodzaju jakiegoś robilee
Jednak, jako nawiedzony spróbuję. Roszczenia przedsiębiorców przedawniają się po upływie lat 3. O 2 letnim terminie przy "działalności bankowej" nigdy nie słyszałem (tak mnie nie nawiedziło).

Opierałem się na tej informacji, gdzie jest mowa o przedawnieniu debetu na koncie:

PRZEDAWNIENIE DŁUGÓW [tabela] - kiedy przedawniają się długi

Może niezbyt wiarygodne źródło ale wpadło mi w "ręce".

Ciekawe, czy takiego paypala można podciągnąć pod elektroniczny instrument płatniczy.Roszczenia z tytułu umowy o elektroniczny instrument płatniczy przedawniają się z upływem 2 lat

A niby dlaczego masz zwracać kasę PayPalowi skoro jest tylko pośrednikiem? Skoro zwrócili kasę kupującemu to niech teraz odzyskują od niego. Wcale mnie nie dziwi, że Polacy nie chcą handlować na eBayu, bo kupujący traktowani są jak święte krowy i już był taki przypadek na tym forum, że koleś wysłał towar, a PayPal cofnął wpłatę.

na ebay jaja potrafia sie dziac... kolega wysylal towar do francji, ten sam scenariusz czyli wysylka wplata i cofka. ani towaru ani pieniedzy...

I weź tu teraz odzyskaj kasę od Francuza ;) A wracając do sprawy, nie płacić FW, niech złożą pozew do sądu, sprawa na 99% wygrana.

Powrót