przedawnienie roszczeń polisy posagowej??

• Autor wątku Autor wątku tom4ash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom4ash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdeczenie!!!

moi rodzice podpisali umowę "ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci" w 1985r(czerwiec). na okres 20 lat.
W takim układzie jaki jest okres przedawnienia, czy jest to 3 lata od roku 2005?

A roszczczenia z Pzu, próbowałem wyegzekwować w czerwcu 2007.Lecz trzeba było złożyć pozew do sądu na początku roku 2008.

Tak więc chyba nie może być przedawnienia...

Poproszę o pomoc...

Co dokładnie zrobiłeś próbując "wyegzekwować w czerwcu 2007"?

wystosowałem pismo z zapytaniem o wartość polisy oraz o wypłatę należnej mi wartości...

Jeśli to pismo wystosowałeś do PZU (a nie do Sądu w celu dochodzenia roszczenia) to nie przerwało to biegu przedawnienia i Twoje roszczenie o waloryzację pewnie uległo przedawnieniu.

BTW: Odebrałeś jakiekolwiek pieniądze wynikające z polisy? Czy wtedy zastrzegłeś w sposób na który masz dowód, że ta wypłata nie zaspokaja Twoich roszczeń?

Sytuacja jest taka,że wystosowałem te pisma o wwartośc oraz wypłatę polisy, trawło to jakieś pół roku( ja pismo, Pzu pismo)potem złożyłem pozew do sądu o waloryzację i o zapłatę w styczniu 2008
Pieniędzy żadnych nie odebrałem, a PZU zarzeka się że ktoś wykupił moją polisę w czerwcu'92(rodzice). A nie ma żadnych dowodów potwierdzających wypłatę, oryginał Polisy mam( a właściwie jest w sądzie jako dowód).
Radca prawny PzU na ostatniej sprawie wniósł wniosek o przedawnienie, ale z tego co mi się wydaję od 2005 (kiedy umowa wygasła miałem 3 lata na dochodzenie roszczeń),a pozew jest ze stycznie 2008. Nie bardzo wiem o co chodzi i próbuję jakoś dociec prawdy...

Prawdopodobnie PZU konsekwentnie trzyma się stanowiska, że polisę zrealizowano w 1992 r. i przy takim poglądzie twierdzi, że od 1992 r. minęło więcej niż 3 lata.

Tak, ale PZU nie ma żandych dowodów potwierdzających wykupu polisy w 92. Przy wykupie polisy, umowa powinna być zwracana do PZU, ja natomiast mam polisę.

Tylko intryguje mnie to przedawnienie, czy mam jakieś szanse??

Oceni to Sąd.
Istotne będzie to która ze stron udowodni fakty, z których wywodzi korzystne dla siebie skutki prawne.

ok

jeśli chodzi o to przedawnienie, czy mogę się bronić kierując się tym co napisałem wcześniej??

moi rodzice podpisali umowę "ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci" w 1985r(czerwiec). na okres 20 lat. ze przedawnienie może upłynąć w czerwcu 2008(2005+3lata), biorąc pod uwagę że sprawa została założona na początku 2008

Oczywiście możesz przedstawiać swój pogląd. W kwestii wypłaty w 1992 r. inicjatywa dowodowa leży jednak po stronie PZU. Albo to udowodnią przedkładając dowody (których wiarygodność będziesz mógł ewentualnie kwestionować, np. innymi dowodami) albo nie.

ok, dziękuje bardzo za rozmowę
w razie jakichś wątpliwości będę pytał...
pozdrawiam

Powrót