przedawnienie roszczenia do zachowku

• Autor wątku Autor wątku Werka 62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Werka 62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
w 1991 r mama z tata umowa darowizny ze sluzebnoscia osobista przekazali mi i siostrze dom. Tata zmarl w 1997 r. Mama zmarla w 2020r pozostawiajac testament .Gospodarstwo ktore posiadala podzielila miedzy mnie i siostre .Brat ze wzgledu na to ze nie utrzymywal od ponad 25 lat zadnych kontaktow z rodzina, otrzymal znikoma czesc .Obecnie ubiega sie o zachowek .Wiemy ze ma prawo, ale mamy pytanie odnosnie domu ktory otrzymalismy w darowiznie .wiemy ze sluzebnosc obnizy wartosc i to ze byl czesciowo tylko wykonczony -zapisane to jest w akcie notarialnym .Mam pytanie czy zachowek moze byc pomniejszony o czesc ktora darowal tato , skoro po 5 latach od jego smierci brat nie ubiegal sie o zachowek .czy mozna wnosic o przedawnienie roszczenia o zachowek , i zaplacic go tylko od czesci mamy , czyli polowy domu

Zachowek po czesci taty juz sie przedawnil. Czesc spadku po ojcu nie wchodzi do obliczania zachowku po mamie.

DZiekuje .Mam jeszcze jedno pytanie ; czy to rzeczoznawca majatkowy wyceniajac wartosc tego domu pomniejsza jego wartosc biorac pod uwage sluzebnosc , wszelkie naklady ktore poczynilismy w wykonczenie ,przebudowe czy to pozniej w trakcie sprawy w sadzie bedzie brane pod uwage i wartosc domu obnizana przez sad .

Jeżeli rzeczoznawca sądowy ma wyceniać dom to powinien na wasz wniosek uwzględnić wartośc ze służebnością i nakłady na dom.

Powrót