przedawnienie roszczenia o zwrot pożyczki z zfśs

• Autor wątku Autor wątku alejak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alejak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, po jakim czasie przedawnia się roszczenie pracodawcy o zwrot pożyczki pracownika ( już byłego) na cele mieszkaniowe z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych? 10 lat czy 3 lata?

3 lata od daty wymagalności poszczególnych rat.

Dziękuję TC, czy to ze względu na powiązanie świadczeń socjalnych z prawem pracy i dlatego nie art. 118 KC, czy jest jakaś inna podstawa? Może jakieś orzecznictwo?

rafal_26 napisał:
roszczenia z ZFŚS podlega ogólnym zasadom prawa pracy, ta pożyczka była pożyczką zwrotną tak więc też uważam, że roszczenie o jej zwrot ulega przedawnieniu z upływem 3 lat od dnia w którym roszczenie stało się wymagalne.

Powyższe zdaje się potwierdzać orzeczenie SNu, które wpisuje się w koncepcje stosowania przedawnienia roszczeń pracowniczych do wszystkich roszczeń, które wywodzą się z szeroko pojmowanych praw pracowniczych:

Wyrok
II PK 25/07
z dnia 4 lipca 2007 r.
Sprawa o roszczenie pracownika z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych jest sprawą z zakresu prawa pracy; roszczenie to podlega przedawnieniu, jak roszczenie ze stosunku pracy.

Dziękuję za pomoc i szczególnie rafal 26 za namiar na orz. SN.

To ja jeszcze zapytam, w tym wyroku to pracownik się domagał czegoś od zakładu pracy. Mam rozumieć , że jeśli to zakład wynalazł mi jakąś zaległość z stycznia 2009 i przysłał wezwanie do zapłaty ( pożyczka z zfśs ) to mogę się na niego powołać? Po w rozmowie telefonicznej absolutnie upierali się na termin 10 lat i twierdzą , że to według opinii prawników. Natomiast zaproponowano mi podpisanie aneksu, lub napisanie prośby o umorzenie. Czy to aby nie jakaś pułapka? Nie wiem jak wygląda sytuacja przy przedawnieniu , ale przy umorzeniu prawdopodobnie spotkam się z US, bo będzie to potraktowane jako inny przychód.

Ostatnia edycja:
1. zasada wyrażona w orzeczeniu ma znaczenie i każdy sąd, o ile nie znajdzie się INNE orzeczenie lub komentarz szanowanego autora, zastosuje ją;
2. oczywiście, każde umorzenie należności, to przychód, który podlega opodatkowaniu jako "darowizna", swego czasu było z tym głośno przy sprawach banków i skoków, jednak w takiej sytuacji pracodawca nie może sobie tej kwoty wliczyć jako koszt uzyskania przychodów itp; więc działa to w dwie strony;
3. sama prośba o umorzenie to może być swego rodzaju pułapka, warto napisać tak; w związku z faktem, że roszczenie z dnia x.y.z. dotyczące... uległo z dniem x.y.x trzyletniemu okresowi przedawnienia, a więc stało się zobowiązaniem naturalnym, przystaję na propozycję pracodawcy mającą na celu ostateczne załatwienie sprawy tych należności i wnoszę o ich umorzenie, jednoznacznie wskazuję, że to oświadczenie woli NIE NALEŻY poczytywać za uznanie roszczenia, a tym bardziej zrzeczenie się zarzut przedawnienia;
UWAGA:

każde słowo jest ważne, więc proszę uważać przy formułowaniu tego typu myśli i "poprawianiu" z polskiego na swój;

Natomiast podpisanie aneksu odpada, będzie to poczytane jako odnowienie, a więc dorozumiane zrzeczenie się zarzutu przedawnienia!!

Powrót