Przedawnienie roszczenia

• Autor wątku Autor wątku emma1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emma1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry,

uprzejmie proszę o odpowiedź:

1. ) Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym - 02.04.2003

2. ) "Postanowienie" nadać klauzulę wykonalności tytułowi egzekucyjnemu - 17.06.2011

Czy doszło do przedawnienia roszczenia ?

Dziękuję.

Dziękuję ( ostatnia prośba ), a czy będzie Pan tak uprzejmy i rozwinie temat? Myślałam, że obowiązuje 6 letni termin przedawnienia. Skoro pod wskazanym adresem nie mieszkałam w dniu otrzymania nakazu zapłaty to co mogę zrobić dalej.

Dziękuję.

emma1983 napisał:
Dziękuję ( ostatnia prośba ), a czy będzie Pan tak uprzejmy i rozwinie temat? Myślałam, że obowiązuje 6 letni termin przedawnienia. Skoro pod wskazanym adresem nie mieszkałam w dniu otrzymania nakazu zapłaty to co mogę zrobić dalej.

Dziękuję.

To proszę nie zajmować się przedawnieniem, bo i tak dadzą do komornika żeby je przerwać, ale bronić się merytorycznie, a najpierw doprowadzić do uchylenia nakazu. Kilka pytań:

- SR w Lublinie czy inny sąd?
- 2 awiza czy ktoś z domowników podpisał?
- wymeldowała się Pani stamtąd czy tylko fizycznie nie zamieszkuje, jak tak to kiedy?
- w 2003 r. może Pani uprawdopodobnić zamieszkiwanie pod innym adresem (rachunek, korespondencja, wyciąg bankowy itp.)

- Sąd Rejonowy dla Krakowa - Podgórza w Krakowie;
- wynajmowałam mieszkanie z mamą (najpewniej w dniu wysłania korespondencji mieszkałyśmy w innym miejscu) - podejrzewam, że mama nie podpisywała/ja również;
- "czy mogę uprawdopodobnić" ? - najpewniej logistycznie będzie to trudne - nie wiem czy najemcy mnie w ogóle pamiętają - trochę czasu minęło.. Już sama nie wiem co dalej..

Bardzo Panu dziękuję za poświecony czasu..

Hatchetharry napisał:
Nie, dojdzie ewentualnie 31.12.2018 r.
Mam odmienne zdanie. Czas wymagany do uznania roszczenia za przedawnione w tym przypadku upłynie z dniem 16.06.2021 r. Nie można tu brać pod uwagę nowych przepisów mówiących o przedawnieniu 6 letnim, gdyż z dniem wejścia w życie przepisu, roszczenie to ulegało by przedawnieniu, zatem zastosowanie mają stare przepisy.

Powrót