Przedawnienie telekomunikacyjne, nakaz zapłaty,Sąd EPU a Sąd Rejonowy

• Autor wątku Autor wątku ralphwest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ralphwest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Początek tematu można znaleźć pod tym linkiem:
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/172499-przedawnienie-telekomunikacyjne-nakaz-zaplaty.html

Złożyłem osobny temat ponieważ sprawa jest nagląca a nie każdy śledzi istniejące już wątki, przytoczę krótko w czym temat.

Otrzymałem nakaz zapłaty z EPU ( elektroniczne postępowanie upominawcze ) pod koniec zeszłego roku (2010) , napisałem drogą elektroniczną SPRZECIW który został uznany i w następstwie postępowanie zostało przekazane do Sądu Rejonowego zgodnego z moim miejscem zamieszkania.

W ubiegłym tygodniu otrzymałem listem poleconym wezwanie do osobistego stawiennictwa na rozprawę w sądzie rejonowym
treść :

"...przeciwko Imię Nazwisko o zapłatę oraz doręcza odpis pozwu z załącznikami zobowiązując do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty druku SP w 2 egzemplarzach w terminie 7 dni pod rygorem pominięcia"

dołączone zostały przez powoda brakujące dokumenty w postaci zaległych faktur oraz cesja wierzytelności.

Moje pytanie jest takie: czy składając wcześniej sprzeciw do EPU muszę go teraz ponownie złożyć do sądu rejonowego ? czy właśnie o to chodzi w zacytowanym wyżej fragmencie ?
rozumiem też że termin 7 dniowy biegnie od daty otrzymania przesyłki poleconej na poczcie?

wszystkim którzy zechcą mi pomóc z góry serdecznie dziękuję :)

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc uzytkownikowi "pomagam" wszystko zakończylo sie pozytwywnie jak na razie, sprawa się odbyla sędzia oddalił powództwo z racji przedawnienia. czekam na uprawomocnione orzeczenie sądu. pozdrawiam

Powrót