przedawnienie w oskarzeniu prywatnym

• Autor wątku Autor wątku myszkameister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszkameister

Użytkownik
Odpowiedzi
226
czy wniesienie zawiadomienia do prokuratury przerywa roczny termin do wniesienia prwatnego oskarżenia?

Na pewno?...kiedys jakis prawnik mi mówil , ze przerywa a własnie mam konkretna sprawe, w ktorej prokurator odmówił.

A ten cytat to do czego?...dośc chwytliwy ale jakos dla mnie mało zrozumiały...kim tu jest np. pacjent?...tym bydłem , które sie nie rozłazi bo nieiwele w sadzie wskórac moze?....

>Na pewno?

Na pewno.

>kiedys jakis prawnik mi mówil , ze przerywa

Wzięłaś to od niego na pismie?

>A ten cytat to do czego?

Do sygnaturki.

A byłbys skłonny choć trochę rozwinąć myśl?...

A może ten prawnik mówił o wniesieniu pozwu w procesie cywilnym, a nie wniosku do prokuratury w postępowaniu karnym?

1. W prawie karnym nie ma czegoś takiego, jak przerwanie biegu przedawnienia. To instytucja prawa cywilnego. Jedyny wyjatek to art. 104 kk, dotyczący praktycznie immunitetów.
2. Jesli zaś chodzi o wydłużenie terminu przedawnienia o 5 lat w rozumieniu art. 102 kk, to musi zostać wszczęte postepowanie przeciwko osobie. A złożenia zawiadomienia do prokuratury nie jest wszczęciem postępowania przeciwko osobie.

kadi napisał:
A może ten prawnik mówił o wniesieniu pozwu w procesie cywilnym, a nie wniosku do prokuratury w postępowaniu karnym?
A co by to mialo być?...po prostu pozew o naruszenie dóbr osobistych?...czyli nie mający nic wspólnego z karą?...czy tak?...

Czy łatwiej jest doprowadzic do ukarania kogos czy do wygrania zadoscuczynienia na drodze cywilnej?...pytalam o to w innym wątku ale chyba nikt nie odpowiedział...chodzi mi o to czy naruszenie dóbr osobistych moze byc jednoznaczne z pomówieniem i warto wnosić oskarzenie prywatne?...

Powrót