Przedawnienie w relacjach międzypaństwowych

• Autor wątku Autor wątku roadrunner-x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roadrunner-x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

ostatnio nasi politycy poruszali tematy reparacji wojennych od Niemiec, dzisiaj czytałem, że grecy też zamierzają się za ten temat zabrać. To sprawiło, że zacząłem się zastanawiać, nie nad samymi reparacjami a nad przedawnieniem w relacjach państwo-państwo. W przypadku reparacji, jest sprawa skomplikowana więc nie bierzemy tego pod uwagę w tym momencie.

Przyjmijmy sytuację hipotetyczną, że na mocy jakiegoś traktatu zawartego między dwoma państwami, jedno z nich zobowiązuje się do wypłaty na rzecz drugiego jakiejś sztywno określonej kwoty, w odroczonym np. o rok terminie. Traktat podpisali uprawnieni do tego przedstawiciele obu państw, uścisk ręki, pamiątkowe zdjęcie. Mija rok, a jednak nie doszło do zapłaty. Nie wydaje mi się, żeby miały tu zastosowanie te same konwencje i traktaty, które dotyczą zobowiązań w transakcjach handlowych ale skoro tak, to czy zaistniały w prawie międzynarodowym jakieś próby uregulowania tematu przedawnienia takich zobowiązań? Czy wszystko zależy od pamięci i siły dyplomacji danego Państwa?

Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Może ktoś z was wie?

Powrót