Przedawnienie wierzytelnosci

• Autor wątku Autor wątku elajanas72@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elajanas72@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
19.12.2012r komornik umorzył postępowanie z powodu braku możliwości ściągnięcia zadłużenia i do tej pory nic się nie działo,tzn nie przyszło żadne pismo od komornika,a w ten piątek 13.01.2023r komornik(inny nie ten co umorzył,ale sądowy)zają mi z euro konta 4109.99zl czyli około 900euro. Mam do odebrania pismo,ale to dopiero w poniedziałek. Do spłaty rzekomo zostało 6870zl.Jesli minęło tyle lat,a przedawnienie odsetek następuje po 3latach,a kwoty głównej zadłużenia po 6latach,to pytam dlaczego i bez wcześniejszej informacji. Od czasu umorzenia postępowania nic się nie działo, nie przychodziły żadne pisma,poza firmami windykacyjnymi z którymi nie podejmowałam żadnych rozmów. Dlatego mam pytanie, czy zadłużenie faktycznie uległo przedawnieniu i w jaki sposób można odzyskać przelane na konto komornika sądowego pieniądze (przelewu dokonał bank). Nie mówiąc już o tym że dokonał przewalutowania nie wiem po jakim kursie.

przedawnienie odsetek następuje po 3latach,a kwoty głównej zadłużenia po 6latach
Dla należności głównej okres przedawnienia to 10 lat, bo jest dla Ciebie korzystniejszy niż 6 letni liczony od końca 2018 roku. Sprawdź w jakim dniu wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji.
Od czasu umorzenia postępowania nic się nie działo
Wierzyciel prawdopodobnie "uśpił" Twoją czujność i wszczął egzekucję na kilka dni przed przedawnieniem roszczenia. Komornik też sprawdza, czy roszczenie z wniosku nie uległo przedawnieniu.

Reset321 napisał:
Dla należności głównej okres przedawnienia to 10 lat, bo jest dla Ciebie korzystniejszy niż 6 letni liczony od końca 2018 roku. Sprawdź w jakim dniu wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji.

Wierzyciel prawdopodobnie "uśpił" Twoją czujność i wszczął egzekucję na kilka dni przed przedawnieniem roszczenia. Komornik też sprawdza, czy roszczenie z wniosku nie uległo przedawnieniu.
A co w takim razie z odsetkami

Co z odsetkami skoro odsetki ulegają przedawnieniu po 3-latach

Odsetki są już przedawnione i nie podlegają egzekucji komorniczej.

Rozumiem że odsetki były zasądzone? Przedawnione są starsze niż 3 lata wstecz od dnia wszczęcia egzekucji. Sprawdź czy wierzyciel ograniczył egzekucję do tego okresu.

Komornik pisze
Po sprawdzeniu wydruku weryfikacyjnego z dnia 20.12.2022,stwierdza że w systemie teleinformatycznym znajduje się elektroniczny tytuł wykonawczy z dnia 26,10 2010

I co to wnosi do sprawy? Nie pisz co wiesz, tylko to o co pytamy.

W piśmie z 23.12.2022r komornik pisze że postanawia
1 odmówić wszczęcia egzekucji w zakresie przedawnionych odsetek od dnia 27.10.2010. do dnia 31.12.2018r
1. Przyznać odsetki od dnia ich zasądzenia tj. od 14.07.2010. do dnia 26.10.2010. oraz dalsze od dnia 01.01.2019. do dnia zapłaty.
3 kontynuować postępowanie egzekucyjne w pozostałym zakresie

Pytam ,czy to zadłużenie jest przedawnione,

Skoro 19.12.2012r minęło 10lat od umorzenia egzekucji przez poprzedniego komornika i do 23.12.2022rnie otrzymałam zednego pisma

Reset321 napisał:

W piśmie z 23.12.2022r komornik pisze że postanawia
1 odmówić wszczęcia egzekucji w zakresie przedawnionych odsetek od dnia 27.10.2010. do dnia 31.12.2018r
1. Przyznać odsetki od dnia ich zasądzenia tj. od 14.07.2010. do dnia 26.10.2010. oraz dalsze od dnia 01.01.2019. do dnia zapłaty.
3 kontynuować postępowanie egzekucyjne w pozostałym zakresie

Reset321 napisał:

Pytam ,czy to zadłużenie jest przedawnione,

Reset321 napisał:

Skoro 19.12.2012r minęło 10lat od umorzenia egzekucji przez poprzedniego komornika i do 23.12.2022rnie otrzymałam zednego pisma

Posty można a nawet wypada edytować a nie pisać post pod postem.
Prawdopodobnie 19-12-2012 to tylko data stworzenia postanowienia, nic więcej.
Śmiem twierdzić, że poza ww odsetkami należność nie jest przedawniona.

Bez znaczenia, czy coś dostałaś czy nie. Ważne kiedy wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji, gdyż jest to czynność przed organem egzekucyjnym o którym mowa w art. 122 kc. Ta czynność przerywa bieg przedawnienia.
odmówić wszczęcia egzekucji w zakresie przedawnionych odsetek od dnia 27.10.2010. do dnia 31.12.2018r
Prawidłowo.
Przyznać odsetki od dnia ich zasądzenia tj. od 14.07.2010. do dnia 26.10.2010. oraz dalsze od dnia 01.01.2019. do dnia zapłaty.
Prawidłowo. Odsetki od 14.07 - 26.10.2010 zostały zasądzone w wydanym tytule sądowym kwotowo za określony okres (nawet jak sąd nie podał tej kwoty). Więc powstało osobne roszczenie, dla którego okres przedawnienia wynosi 10 lat. Od tych odsetek wierzycielowi przysługują odsetki za zwłokę w zapłacie.
Odsetki od 01.01.2019 są należne ponieważ nie upłynął wymagany czas do uznania ich za przedawnione. Ten czas został określony w art. 118 i wynosi 3 lata jednak przypada on na ostatni dzień roku kalendarzowego (wprost z ustawy). Czyli odsetki za 2019 rok przedawniły by się z upływem dnia 31.12.2022. I tak każdy kolejny rok. W czasie egzekucji bieg przedawnienia zostaje zatrzymany, więc odsetki będą naliczane za każdy dzień aż do zaspokojenia roszczeń za które odsetki zostały zasądzone.
kontynuować postępowanie egzekucyjne w pozostałym zakresie
Czyli zasądzoną należność główną + uboczne, koszty procesu, bieżącej egzekucji i poprzedniej o ile nie zostały zaspokojone.

Powrót