Przedawnienie, wycofanie pozwu

• Autor wątku Autor wątku galaxymusic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galaxymusic

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Cześć,

dostałem nakaz zapłaty w upominawczym, złożyłem zarzut przedawnienia i fundusz sekurytyzacyjny chce cofnąć pozew.

Co najlepiej zrobić w tej sytuacji, ponieważ ten dług mam w BIK? Czy jeśli zgodzę się na cofnięcie pozwu to będę mógł ubiegać się o wykreślenie?

Jeżeli nie było rozprawy, fundusz może cofnąć pozew zawsze. A jeśli była, to nie wyraź zgody na wycofanie bez zrzeczenia się roszczenia.

digiton napisał:
Jeżeli nie było rozprawy, fundusz może cofnąć pozew zawsze. A jeśli była, to nie wyraź zgody na wycofanie bez zrzeczenia się roszczenia.

Nie wiem w sumie czy była, ale została odroczona bezterminowo póki co.

Jak sprawdze czy rozprawa się odbyła?

cofnięcie pozwu nadali 30 sierpnia a rozprawa miała być 9 września więc rozprawa się nie odbyła i została odroczona bezterminow. Co w tej sytuacji mogę zrobić żeby mnie wykreślić z BIK?

robinson21 napisał:
zadzwoń do sądu i zapytaj co się dzieje ze sprawą,

galaxymusic napisał:
Nie wiem w sumie czy była, ale została odroczona bezterminowo póki co.

Jak sprawdze czy rozprawa się odbyła?

Skoro termin rozprawy odwołano to znaczy że sędzia umorzył postępowanie ,zapewne właśnie ze względu na cofniecie pozwu. Teraz pilnować listów z sądu, zapewne przyśle Sąd pisemko że wycofano pozew a następnie pilnowac czy nie złożą kolejny raz ( zarejestrować się w e-sądzie ) Choć akurat jak teraz im się nie udało i zobaczyli że przegrali by sprawę bo sprzeciw był dobrze napisany to szybko nie spróbują.

Ps. Możesz zadzwonić do Sądu , podać sygnaturę akt sprawy i ci powiedzą co i jak.

Ostatnia edycja:
galaxymusic napisał:
Co najlepiej zrobić w tej sytuacji, ponieważ ten dług mam w BIK? Czy jeśli zgodzę się na cofnięcie pozwu to będę mógł ubiegać się o wykreślenie?
BIK nie ma z tym nic wspólnego. Musisz pobrać raport BIK i niech ktoś biegły temacie ci powie czy można przymusić bank do wykreślenia, czy nie

Powrót